Liviu Dragnea faţă în faţă cu magistraţii ICCJ
alte articole
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au pe rol vineri Dosarul „Referendumul” în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost trimis în judecată, alături de alte 74 de persoane, pentru fraudarea alegerilor la referendumul organizat anul trecut pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
La 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului. Dragnea a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
La probele strânse de procurori s-a putea adăuga şi mărturiile făcute de senatorul Valer Marian, fost preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Satu Mare. Valer Marian, care a fost exclus din PSD şi este actualmente senator independent, a depus în data de 16 iulie o sesizare la DNA în care declară că a participat personal la întruniri în cadrul cărora Liviu Dragnea şi Radu Stroe îi învăţau pe membrii USL cum să fraudeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu prin raportarea unui număr mai mare de votanţi decât cel real.
Valer Marian le-a relatat procurorilor cum Liviu Dragnea şi Radu Stroe, actualul Ministru de Interne al României, i-ar fi instruit pe liderii organizaţiilor să raporteze o prezenţă mai mare decât cea reală, în luna iulie 2012. Acesta a susţinut că Liviu Dragnea i-a cerut personal să raporteze date false la Biroul Electoral Central, dar el a refuzat.
Potrivit lui Valer Marian, la 22 iulie 2012, Liviu Dragnea, care ocupa atunci funcţia de secretar general al PSD, s-ar fi dus la Oradea cu elicopterul pentru o întrevedere cu preşedinţii filialelor judeţene de partid din Vestul ţării.
La întâlnirea ce ar fi avut loc la Hotel Dacia Continental, Liviu Dragnea şi-ar fi instigat colegii de partid să depună eforturi ca să-i convingă pe preşedinţii secţiilor de votare să raporteze la Biroul Electoral Central (BEC), din două în două ore, cu 25 de alegători în plus decât în realitate. Aceeaşi strategie ar fi fost aplicată şi de către liberalii instruiţi de Radu Stroe la Cluj, doar că liberalii ar fi raportat cu 50 de alegători mai mult faţă de numărul real, a declarat Marian. Scopul era de a întruni cvorumul legal de 50% plus 1 pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Valer Marian susţine că Dragnea ar fi instigat la o fraudă de aproximativ 3.000.000 de voturi în plus, în cazul în care ar fi fost convinşi să ia parte la fraudă toţi şefii celor 18.242 de secţii de votare din întreaga ţară. Surse din DNA estimează o fraudare de 1,5 milioane de voturi.
Scandalul din jurul dosarului Referendumului
România a fost recent scena unui scandal în Justiţie provocat de decizia procurorului general al României, Tiberiu Niţu, de a-l revoca din funcţie pe şeful secţiei I-a din DNA, Lucian Papici, şi pe adjunctului acestuia, Mariana Alexandru. Papici se ocupă de dosarul „Referendumul” al vicepremierului Liviu Dragnea, în care acesta este acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu. Procurorul general l-a revocat pe Papici la scurt timp după ce, pe data de 23 septembrie, îl numise în funcţie pentru o perioadă de trei luni.
Premierul a explicat că decizia de revocare a lui Papici a fost luată pentru că i s-a terminat mandatul şi este de părere că acesta este „procuror băsist, morărist, macovist” şi, de asemenea, că “a făcut dosare politice”. Traian Băsescu, Monica Macovei, precum şi alţi membri din Opoziţie sunt de părere că încetarea mandatului lui Lucian Papici a fost menită să prevină închiderea dosarului Liviu Dragnea şi îl acuză pe Victor Ponta că a intervenit în justiţie.
Şeful statului consideră că „s-au băgat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea”, iar dacă „Dragnea nu are nici o problemă, du-te nene în faţa judecătorului şi justifică acolo cum ai mai pus tu vreo două milioane de voturi”.
Preşedintele pretinde că a primit „nişte informaţii de mare agitaţie pe această temă în interiorul PSD în mod deosebit şi dorinţa lor de a-i schimba. Ei au mizat până în ultima clipă că vor face schimbarea lui Papici înainte ca el să finalizeze dosarul, pentru că Dragnea tot spunea - azi nu am avut timp, dar mai vin şi peste trei săptămâni să mai citesc o declaraţie. Ei nu au ştiut la ora la care au luat decizia că dosarul era finalizat, închis şi pe masa Codruţei Kovesi”.
Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi a decis trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea, menţinând astfel soluţia dată de procurorul Lucian Papici în rechizitoriu.
„Este un dosar politic făcut împotriva celor 7,4 milioane de români care au votat la referendum, pentru demiterea lui Traian Băsescu, ştiam că aşa se va întâmpla. De altfel, am fost ameninţaţi direct de Traian Băsescu - a spus foarte clar că vom avea dosare politice, pentru faptul că am organizat referendum şi am votat pentru demiterea sa”, este de părere premierul Victor Ponta.