Dragnea abordează tema dezvoltării regionale cu specialişti
alte articole
"Dezvoltarea regională" este titlul conferinţei organizată joi de Oxigen Events cu sprijinul Băncii Mondiale şi al Băncii Naţionale a României la Arenele BNR. Dezbaterile abordează problematica dezvoltării regionale şi posibilele modificări administrativ-teritoriale din perspectivă economică.
În cadrul evenimentului, Liviu Dragnea, viceprim-ministru şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a precizat că "Descentralizarea administrativă reprezintă în primul rând ruperea definitivă a României de regimul comunist. Actualul sistem administrativ este în linii mari acelaşi din perioada comunistă, s-au schimbat doar numele unor instituţii, dar puterea de decizie a rămas concentrată la Bucureşti, iar acest lucru a împiedicat dezvoltarea locală şi regională. Scopul reformei este de a duce deciza administrativă şi resursele financiare cât mai aproape de oamei, unde se cunosc mai bine nevoile şi priorităţile acestora. Modelul pe care îl vizăm şi-a demonstrat eficienţa în multe state dezvoltate din Uniunea Europeană."
Liviu Dragnea susţine că o reorganizare a ţării în regiuni administrative necesită şi o schimbare a abordării generale cu privire la dezvoltare: "Sper ca anul viitor să fie anul în care toate instituţiile publice, toţi actorii locali, toţi funcţionarii, să începem să învăţam să gândim regional, să creăm cadrul instituţional şi anul 2014 să fie anul de pregătire a viitoarei regionalizări administrative".
Această declaraţie a avut loc în contextul afirmării intenţiei de a spori rolul actualelor Consillii de Dezvoltare Regională (CDR) în etapa de consultare a proiectelor cu impact asupra dezvoltării regiunilor. "Intenţionăm ca, începând cu anul 2014, fiecare investiţie pe care un minister vrea să o dezvolte într-o regiune de dezvoltare să fie realizată după o cosultare atât a strategiei de dezvoltare regionala din regiunea respectivă, cât şi printr-o colaborare cu acele CDR-uri care sunt formate din reprezentanţii tuturor aleşilor locali", a declarat Liviu Dragnea.
Atribuirea de noi competenţe CDR-urilor ar putea fi realizată în cursul anului viitor, conform viceprim-ministrului Liviu Dragnea: "În acest moment, nu putem vorbi despre posibilitatea înfiinţării unor regiuni, pentru că nu avem această noţiune în Constituţie, trebuie să aşteptăm cel puţin un an. Dar, spre deosebire de momentul iniţial, când hotărâsem ca finalul acestui an să permită modificarea Constituţiei generând înfiinţarea regiunilor administrative, acum abordarea noastră e puţin diferită, în sensul ca vom folosi anul viitor pentru a crea un cadru instituţional în cadrul limitelor legale pe care le avem în vigoare în prezent".
Tot în legătură cu dezvoltare regională, viceprim-ministrul a menţionat că, în viitoarea programare financiara europeană multianuală (2014-2020), va fi stimulată asocierea între localităţi, astfel încât să poată implementa împreună proiecte integrate, care să contribuie la dezvoltarea tuturor localităţilor asociate.
La acest eveniment a fost prezent şi Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, care a afirmat: "Comunitatea bacară din România este interesată să contribuie la elaborarea şi îmbunătăţirea legislaţiei privind manangementul financiar al fondurilor europene, alături de toate părţile implicate, obiectivul fiind creşterea ratei de absorţie a fondurilor europene. Economia naţională trebuie să beneficieze de avantajul semnificativ al unei mai bune absorbţii a fondurilor europene".
Marcel Heroiu, reprezentant al Băncii Mondiale la Bucureşti a arătat: "Conceptul de dezvoltare regională este unul relativ nou dar critic pentru România. O abordare eficientă a dezvoltării regionale va permite nu numai o mai bună absorbţie a fondurilor europene dedicate acestui sector, dar va permite şi construcţia unei baze solide pentru dezvoltarea sustenabilă a ţării".
Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini, a menţionat că "Aşa cum se arată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, unul dintre principiile care stau la baza elaborării şi aplicării politicilor de dezvoltare regioală îl constituie 'partenerul între toţi actorii implicaţi în domeniul dezvoltării regionale'. În acest cadru, Consiliul Investitorilor Străini, ca organizaţie profesională care îşi propune realizarea unei dezvoltări economice sustenabile, îşi aduce contribuţia prin formularea de propuneri concrete vizând realizarea unui mediu de afaceri mai favorabil şi aşteaptă din partea autorităţilor un dialog deschis în legătură cu acestea".
Elena Tudose, director la Institutul pentru Politici Publice, a opinat că "Regionalizarea înseamnă, dincolo de aspectele politice, un proces de reorganizare pe principii de eficienţă şi eficacitate a utilizării optime a resurselor comunităţilor locale. În acelaşi timp, regionalizarea nu trebuie să însemne uniformizare, ci identificarea acelui specific regional care poate să potenţeze dezvoltarea economică a zonei".