Linia Directă: Putin îl laudă pe Obama şi discută despre Ucraina, Siria şi viaţa personală
alte articole
În timpul unei sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii ruşi, numită Linia Directă, care a avut loc în 13 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin l-a lăudat pe omologul său american Barack Obama şi a refuzat să spună dacă o preferă pe Hillary Clinton sau pe Donald Trump.
În discuţia anuală maraton, care a durat aproximativ 4 ore, Putin a răspuns chestiunilor ridicate de copii şi adulţi de pe cuprinsul Rusiei. Peste 3 milioane de întrebări au fost înregistrate cu câteva zile înainte de a avea loc emisiunea televizată, variind de la micul dejun până la războiul din Siria.
Putin a declarat că SUA ar trebui să renunţe la “ambiţiile sale imperiale” şi să înveţe să respecte interesele legitime ale Rusiei.
“Dacă ei discută cu noi într-o manieră respectuoasă, întotdeauna vom fi capabili să găsim soluţii care îi vor mulţumi pe toţi”, a susţinut el.
“Ei trebuie doar să lucreze cu Rusia ca şi cu un partener egal”, a adăugat liderul de la Kremlin.
Pe de altă parte, Putin a lăudat curajul lui Obama de a recunoaşte că intervenţia din 2011 din Libia a fost cea mai mare greşeală din timpul preşedinţiei sale.
“Doar un bărbat puternic ar putea face acel lucru”, a declarat Putin, numindu-l pe Obama un “bărbat decent”.
Întrebat dacă îi va duce lipsa lui Obama, Putin a susţinut: “Cu toţii vom pleca într-o zi”.
Liderul rus a adăugat că va continua să lucreze activ cu Obama şi că va fi pregătit să colaboreze cu următorul preşedinte american. Totuşi, Putin a refuzat să se declare în favoarea vreunui candidat din cursa pentru Casa Albă.
Putin a precizat că, dacă Hillary Clinton câştigă alegerile, va fi un alt caz în care membrii unei familii câştigă preşedinţia.
“Unde este schimbarea?”, a susţinut el.
Preşedintele rus a refuzat să precizeze dacă mai este tentat de alegerile din 2018, deşi se estimează ca va candida din nou.
Referindu-se la Rusia, Putin a promis că economia deficitară îşi va reveni, adăugând că va face ca celelalte naţiuni să ţină cont de interesele Rusiei.
Apelanţii au pus, de asemenea, întrebări despre relaţiile tensionate dintre Rusia şi naţiuni precum Turcia şi Ucraina, la care Putin a răspuns că ţara sa este pregătită pentru relaţii amicale, dar nu va da înapoi în cazul ostilităţilor.
“Trebuie să răspundem, altfel ei vor domina şi ne vor biciui”, a susţinut el.
O fetiţă de 12 ani l-a întrebat pe Putin pe cine ar salva dacă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ar fi în pericol de înec. Putin a răspuns în mod sarcastic: “dacă cineva decide să se înece, este imposibil să îl salvezi”.
În privinţa Siriei, Putin a lăudat recapturarea oraşului antic sirian Palmyra de sub controlul grupului jihadist Statul Islamic. El a precizat că Rusia are o prezenţă militară pe teritoriul sirian suficientă pentru a putea desfăşura acte ofensive, în ciuda unei retrageri anunţate a forţelor militare ruseşti. În plus, el a susţinut că prezenţa Rusiei în Siria a servit la promovarea celor mai noi arme ruseşti către clienţii internaţionali şi, ca urmare, numărul total de comenzi străine de arme a crescut în prezent la 50 miliarde de dolari. Putin a adăugat că cererea pentru sistemele de apărare aeriană a fost atât de ridicată încât s-au mai construit încă 3 fabrici.
Într-o notă mai personală, Putin a fost întrebat dacă se va recăsători. Liderul rus, în vârstă de 63 de ani, a susţinut că este mulţumit de situaţia lui actuală, adăugând că încă este prieten cu fosta sa soţie, evitând să comenteze rapoartele care susţin că aceasta s-ar fi recăsătorit.
“Avem o bună relaţie, probabil ne înţelegem chiar mai bine decât înainte”, a afirmat Putin.