Liga va discuta cu M5S despre formarea unui nou guvern italian
alte articole
Liderul partidului Liga (fostă Liga Nordului de extremă dreapta), Matteo Salvini, a declarat că va începe tratativele cu Luigi Di Maio din Mişcarea anti-establishment Cinci Stele şi alţi lideri de partid pentru formarea următorului guvern al Italiei, precizând că priorităţile includ o reformă privind sistemul de pensii, reducerea taxelor şi limitarea imigraţiei, precizează Bloomberg.
“Trebuie să stăm la masa cu toţii şi desigur cu [Mişcarea] Cinci Stele”, a declarat Salvini pentru ziarul Il Messaggero într-un interviu publicat luni. El a precizat că în aceste discuţii trebuie să se decidă cum se poate renunţa la o reformă în sistemul de pensii care a ridicat vârsta de pensionare, “cum se pot reduce taxele şi cum se poate controla imigraţia”.
Salvini, al cărui partid conduce o alianţă de centru-dreapta, şi Di Maio au devenit negociatori principali în stabilirea unui premier capabil să câştige o majoritate parlamentară, după ce au ajuns la un acord în vederea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Atât alianţa, cât şi Mişcarea Cinci Stele au eşuat să obţină o majoritate care să le asigure posiblitatea de a guverna fără a constitui o alianţă, în alegerile generale din 4 martie.
Salvini a revendicat funcţia de premier pentru alianţa de centru-dreapta, însă nu a insistat că el ar trebui să o ocupe. “Cu siguranţă sunt pregătit să fiu premier, dar programul vine pe primul loc. Numele celui care conduce guvernul este pe ultimul loc”, a afirmat el.
În condiţiile în care preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, urmează să lanseze discuţii cu liderii de partid în 3 aprilie, un acord între Salvini şi Di Maio pentru alegerea preşedinţilor camerelor parlamentului a creat perspectiva ca cei doi ar putea să conducă împreună. Dar, printre obstacolele unui astfel de acord se numără persoana care va fi aleasă să devină premier, precum şi neînţelegeri şi tensiuni politice în cadrul alianţei şi a Mişcării Cinci Stele (M5S).
Investitorii sunt îngrijoraţi că politicile M5S privind cheltuielile şi provocările la adresa reglementărilor bugetare ale UE ar putea afecta recuperarea economică fragilă a ţării şi ar putea submina zona euro. Randamentele obligaţiunilor italiene au scăzut săptămâna trecută la aproape cel mai scăzut nivel din acest an, în condiţiile în care investitorii pun rămăşag că partidele pro-establishment ar putea tempera o agendă populistă.
Fostul premier Silvio Berlusconi, care are ezitări în privinţa încheierii unui acord între alianţa de centru-dreapta şi M5S, a precizat într-un interviu cu publicaţia Corriere della Sera că Salvini “ştie foarte bine faptul că alianţa de centru-dreapta nu va câştiga fără o componentă moderată puternică”.
Berlusconi a declarat că şansele ligii de a guverna depind de unitatea alianţei de centru-dreapta. El a exclus posibilitatea ca Salvini să se desprindă de alianţă şi să formeze un guvern cu Di Maio. “Acea mişcare va fi un Hircocervus” – o creatură mitologică jumătate-ţap, jumătate-bărbat – din cauza “caracterelor opuse şi ireconciliabile”, a afirmat Berlusconi.
Mişcarea Cinci Stele este populară în zona afectată economic din sudul Italiei şi doreşte un venit de bază universal, în timp ce Liga îşi are rădăcinile în nordul bogat şi industrial al ţării şi doreşte o taxă constantă. Salvini a menţionat că această taxă este “bine pregătită”, în timp auzind “două sau trei versiuni diferite” ale venitului garantat dorit de M5S.
Salvini a promis că se va alătura Mişcării Cinci Stele doar cu permisiunea lui Berlusconi, care doreşte o coaliţie cu Partidul Democrat de centru-stânga. Dar, democraţii, după cel mai slab rezultat electoral al lor, au promis că vor intra în opoziţie.
Atât Di Maio cât şi Beppe Grillo, co-fondator al M5S, l-au lăudat pe Salvini de când partidele lor au învins partidele pro-establishment şi au căzut de acord în ceea ce priveşte persoanele care să ocupe funcţiile de preşedinţi ai parlamentului. “Salvini este o persoană care atunci când spune ceva, îşi respectă cuvântul, şi acest lucru este rar”, a susţinu Grillo.
Premierul Paolo Gentiloni şi-a prezentat demisia sâmbătă, după înţelegerea la care au ajuns Liga şi M5S şi după ce Parlamentul şi-a preluat atribuţiile. Totuşi, cabinetul condus de Gentiloni va continua să gestioneze problemele curente până la formarea noului guvern.