Politicianism: Berlusconi promite deportarea a 600.000 de imigranţi ilegali

Fostul premier italian Silvio Berlusconi.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (Getty Images)

Silvio Berlusconi a avertizat că imigraţia în Italia este o “bombă socială gata să explodeze” şi a promis că va deporta 600.000 de imigranţi ilegali din ţară dacă coaliţia sa de centru-dreapta va câştiga alegerile de luna viitoare.

Promisiunea fostului premier italian şi lider al partidului Forza Italia a fost făcută la doar o zi după ce şase africani au fost împuşcaţi de un extremist de dreapta în oraşul italian Macerata.

În cadrul unui interviu televizat, Berlusconi a criticat Uniunea Europeană pentru că a eşuat să pună în aplicare o politică a imigraţiei la nivelul întregului bloc, care să împartă [între statele membre] povara suportată de Italia din cauza numărului mare de imigranţi sosiţi în ţară.

Italia este un punct preferat de sosire a bărcilor cu imigranţi, care traversează marea din nordul Africii.

Berlusconi a afirmat: “În prezent, Italia nu înseamnă nimic în Bruxelles şi în lume. Vom face [ca Italia] să însemne ceva din nou.

“Imigraţia a devenit o problemă urgentă din cauza faptului că, după ani de guvernare de stânga, există 600.000 de imigranţi care nu au dreptul să rămână [în Italia].

“Considerăm că este o prioritate absolută să recăpătăm controlul asupra situaţiei”.

Fostul premier, în vârstă de 81 de ani, a afirmat că va face din securitatea ţării o prioritate şi va ordona creşterea numărului poliţiştilor în cazul în care coaliţia sa va obţine o majoritate suficientă pentru a guverna.

“Când ne vom afla în guvern vom investi multe resurse în securitate. Vom mări prezenţa poliţienească şi vom reintroduce iniţiativa ‘Străzile sigure’... Soldaţii noştri vor patrula pe străzi alături de ofiţeri de poliţie”, a precizat Berlusconi.

Berlusconi nu are dreptul să candideze la o funcţie publică din cauza unei condamnări precedente pentru fraudă fiscală.

Dar coaliţia sa de dreapta pare să fie pregătită să se confrânge cu opoziţia de centru stânga în votul din 4 martie, deşi sondajele de opinie arată că alianţa sa nu va obţine suficiente locuri pentru a obţine o majoritate.