Liechtenstein, ultima dictatură din Europa occidentală

Departe de a fi un prinţ de faţadă, Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului are puterea de a se opune guvernului, Parlamentului şi chiar poporului, scrie Le Point în ediţia de luni.
Prinţul Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului. (MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.03.2012

Departe de a fi un prinţ de faţadă, Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului are puterea de a se opune guvernului, Parlamentului şi chiar poporului, scrie Le Point în ediţia de luni.

Liechtensteinul, cu o suprafaţă de 160 km2 şi 36.000 de locuitori, poate că va intra şi el anul acesta în secolul al XXI-lea. Un grup de cetăţeni a depus un proiect de 'iniţiativă populară' intitulat 'Da, pentru ca votul tău să conteze'. Aceşti curajoşi cetăţeni cer ca prinţul Hans-Adam al II-lea să nu mai aibă drept de veto asupra guvernului, a deputaţilor şi chiar a rezultatelor referendumurilor.

Sistemul politic al principatului este copiat parţial după modelul vecinului său elveţian. Cetăţenii au în mod normal dreptul de a cere modificarea Constituţiei. Într-o primă fază, Parlamentul local sau dieta (Landtag), care numără 25 de deputaţi, a validat această 'iniţiativă populară' revoluţionară. Dacă proiectul adună 1.500 de semnături, se va organiza un referendum în septembrie. Atunci, Liechtenstein ar putea deveni o adevărată monarhie parlamentară.

Acest minuscul teritoriu a devenit independent în 1806 datorită lui Napoleon, când împăratul a invadat şi dizolvat Sfântul Imperiu, eliberând Liechtensteinul de sub tutela Habsburgilor. De atunci, principatul s-a apropiat mai întâi de Austria, apoi de Elveţia adoptând francul elveţian. După cel de-al Doilea Război Mondial, Liechtensteinul a devenit un paradis fiscal, chiar mai opac decât Elveţia. Familia princiară se află în fruntea grupului LGT, principala bancă a ţării, averea sa fiind estimată la 5 - 6 miliarde de euro.

Cu unul din cele mai ridicate PIB-uri din lume datorat sectorului financiar, Liechtensteinul rămâne din multe puncte de vedere o ţară 'medievală', unde femeile n-au obţinut drept de vot decât în 1984! Catolicismul este religia de stat. În 1997, papa Ioan-Paul al II-lea a ridicat Vaduz, capitala cu doar 5.000 de locuitori, la rangul de arhiepiscopie, avându-l în frunte pe tradiţionalistul Wolfgang Hass. În septembrie 2011, alegătorii urmau să voteze pentru legalizarea avortului. Suveranul a anunţat că îşi va folosi dreptul de veto dacă rezultatul referendumului va fi 'da'.

În final, cetăţenii au respins cu 52,3 % 'iniţiativa populară' intitulată 'Mai bine să ajutăm decât să pedepsim'. Un număr de aproximativ cincizeci de femei se duc în fiecare an în Elveţia pentru întreruperea sarcinii. Aflat la conducerea ţării din 1989, Hans-Adam al II-lea continuă să fie la putere, dar treburile curente sunt rezolvate de fiul său, prinţul moştenitor Alois. În 2010, parchetul din Hamburg a deschis o anchetă preliminară împotriva lui Max von und zu Liechtenstein, fratele său mai mic. Acesta conduce LGT Group şi este bănuit că a cerut comisioare de la mai mulţi deponenţi în schimbul asigurării confidenţialităţii datelor bancare.

Cotidianul elveţian La Liberté scrie într-un articol intitulat 'Supuşii se revoltă împotriva prinţului' că membrii comitetului de iniţiativă primesc scrisori de ameninţare. La rândul său, Lepoint.fr poate atesta faptul că numirea chiar a unui bibliotecar adjunct depinde de decizia luată de sus, de la castel. Chiar şi cele mai mici critici trebuie făcute pe şoptite şi de preferinţă de cealaltă parte a frontierei, în Elveţia. 'Într-o ţară atât de mică, dacă vorbesc cu un jurnalist, toată lumea va afla acest lucru', spune un finanţist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor