Moscova speră la o înţelegere cu Washingtonul privind scutul după prezidenţialele din SUA (revista presei)

Preşedintele rus Dmitri Medvdev şi omologul său american Barack Obama la summitul securităţii nucleare de la Seul.
Preşedintele rus Dmitri Medvdev şi omologul său american Barack Obama la summitul securităţii nucleare de la Seul. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Rusia şi SUA consideră că mai au timp pentru a ajunge la un acord în problema apărării antirachetă, au relevat preşedintele rus Dmitri Medvdev şi omologul său american Barack Obama la summitul securităţii nucleare de la Seul. Dar chestiunea care tensionează relaţiile dintre Moscova şi Washington va trebui soluţionată deja de preşedintele ales Vladimir Putin, după revenirea sa Kremlin, scrie Kommersant în ediţia de marţi.

Părţile vor dezbate, însă, cu mai multă seriozitate tema scutului antirachetă desfăşurat în Europa abia după alegerile prezidenţiale din SUA, prevăzute pentru luna noiembrie. Presa evidenţiază că Medvedev s-a întâlnit pentru ultima oară cu Obama în calitate de şef de stat, mandatul liderului de la Kremlin expirând în luna mai. Convorbirile lor au semănat mai mult cu un bilanţ al ultimilor ani de cooperare. Preşedintele american i-a transmis chiar omologului rus un plic cu un mesaj de prietenie scris de mână, al cărui conţinut nu a fost făcut public, scrie Kommersant.

Dar cotidianul RBK daily afirmă că plicul este pentru Vladimir Putin. Obama s-a înclinat spre Medvedev, atingându-l cu un gest ce părea o strângere de mână masonică. O frântură a discuţiei care nu era destinată urechilor jurnaliştilor a ajuns totuşi în presă, întrucât transmisia a început cu un minut mai devreme decât era planificat. Neştiind că au microfoanele deschise, Barack Obama i-a spus lui Medvedev că 'problema (scutului) poate fi rezolvată. Important este să ne dăm timp'. El a primit un răspuns sincer: 'Îi voi transmite această informaţie lui Vladimir'.

Liderul de la Casa Albă speră că Rusia şi SUA vor înregistra un progres în negocierile vizând apărarea antirachetă, care îngrijorează Moscova, în 2013, după scrutinul prezidenţial, relatează Izvestia. 'În următoarele 9-10 luni, experţii vor lucra la aspectele tehnice, care constituie principala cauză a neînţelegerilor dintre noi. Către 2013 vom putea avansa, dacă problemele tehnice vor fi soluţionate', a dat asigurări Barack Obama.

Rossiiskaia Gazeta menţionează că Medvedev i-a adresat lui Obama invitaţia de a vizita oraşul Sankt-Petersburg, subliniind că face aceasta din numele lui Putin. Obama a acceptat invitaţia, dar a dat de înţeles că nu va putea merge în Rusia înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe