Ucraina, sigură pe forţele sale în disputa cu Rusia
alte articole
Kievul şi-ar putea include sistemul de transport al gazului în cel european, zădărnicind astfel visul Rusiei privind crearea unui consorţiu în domeniu. De altfel, nici în celelalte domenii de cooperare dintre Rusia şi Ucraina nu sunt aşteptate progrese în acest an. În pofida opiniei analiştilor internaţionali, Kievul consideră că poate depăşi problema datoriilor externe şi că falimentul nu va ameninţa prea curând Ucraina. Prin urmare, Kievul nu are niciun motiv pentru a veni în întâmpinarea Rusiei: nici în privinţa Uniunii Vamale, nici în soluţionarea conflictelor frontaliere încă existente, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
În cazul sistării tranzitului de gaz rusesc, Ucraina şi-ar putea reorienta sistemul de transport al gazului în sens reversiv, pentru a-l include în sistemul comun al Europei, a declarat săptămâna aceasta vicepreşedintele Consiliului de Administrare al Naftogaz, Vadim Ciuprun. Ucraina este principalul tranziter de gaz rusesc spre Europa, însă după inaugurarea gazoductului South Stream şi extinderea Nord Stream importanţa sa pentru exportul de gaz rusesc ar putea scădea până aproape de zero.
Doar cu o lună în urmă, analişti de la Bloomberg prevedeau falimentul Ucrainei, comparând-o cu Grecia. Potrivit analiştilor, Ucraina urmează să achite în 2012 circa 12 miliarde de dolari datorie. În acelaşi timp, Kievul nu poate ajunge la un acord cu Moscova în vederea scăderii preţului la gaz şi nu doreşte să majoreze preţul gazului pentru populaţie. Însă, tocmai aceste măsuri sunt condiţii obligatorii pentru cooperarea dintre Ucraina şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinerea de sprijin financiar din partea acestuia. În legătură cu riscurile crescânde pentru Ucraina au atenţionat şi specialiştii agenţiei Standard&Poor's, care au schimbat prognoza privind ratingul de creditare al Ucraina de la 'stabil' la 'negativ'.
Cu toate acestea, Kievul este de altă părere, constată Nezavisimaia Gazeta. Ministerul Finanţelor al Ucrainei i-a asigurat pe alegătorii ucraineni că ţara deţine toate mijloacele necesare pentru achitarea planificată a datoriilor de stat în 2012. În contul guvernului este deja strânsă o sumă de 2 miliarde de dolari, iar autorităţile ucrainene sunt convinse că vor putea determina 'costul, termenele şi structura optime pentru achitarea datoriilor'.
Rusia cooperează cu Ucraina în mai multe domenii, între care gazul, sistemul de transport al gazului, industria aviatică, energetica şi industria nucleară. De asemenea, Ucraina este în continuare considerată de Rusia o potenţială participantă a Uniunii Vamale şi a Zonei de liber schimb. Ucraina, însă, nu se grăbeşte să se integreze cu Ferderaţia Rusă şi tărăgănează deciziile definitive.
Analiştii fac diverse supoziţii în legătură cu motivele unui asemenea comportament al Kievului. Ei subliniază că, după toate probabilităţile, Kievul doreşte mai mult o integrare cu Europa în detrimentul Rusiei şi că business-ul ucrainean este speriat de perspectiva concurenţei cu cel rusesc. Drept replică, membrii fondatori ai Uniunii Vamale îndeamnă Kievul să organizeze un referendum pentru ca poporul ucrainean să poată decide el însuşi dacă vrea sau nu să se integreze cu Rusia.
În afară de aceasta, între Moscova şi Kiev se menţin dispute teritoriale cu privire la strâmtoarea Kerci, continuă cotidianul rus. Cu alte cuvinte, pe marginea tuturor domeniilor cheie, Moscova şi Kievul nu reuşesc să ajungă la un acord. Tensiunile dintre cele două ţări cresc sau descresc alternativ, însă gradul de neîncredere se menţine ridicat. Nu este exclus ca 'însănătoşirea financiară' despre care vorbesc autorităţile Ucrainei să amâne negocierile cu Rusia pentru un termen şi mai îndepărtat.
Potrivit experţilor intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta, dacă Rusia vede cu adevărat în Ucraina un 'partener strategic', ea nu ar trebui să fie interesată în falimentul ţării vecine. 'În caz contrar, nu există logică: de ce să atragi într-o uniune o ţară cu economia distrusă?', se întreabă analistul Rostislav Vutalo. Însă, adaugă acesta, relaţiile dintre Moscova şi Kiev domină componenta politică, 'iar pentru politicieni este tipică abordarea conform căreia, cu cât e mai rea situaţia partenerului, cu atât este mai bine pentru Rusia, deoarece îi este mai uşor să ajungă la o înţelegere'.
Strâmtoarea Kerci şi Uniunea Vamală sunt două atuuri în mâinile Ucrainei, opinează expertul Roman Breziţki. După părerea sa, dacă va depăşi unele probleme financiare, Ucraina ar putea manifesta chiar o oarecare flexibilitate în cooperarea cu Rusia - de exemplu în domeniul industriei aviatice - însă nu în probleme teritoriale sau de integrare. 'Probabil, Ucraina va continua să ţină în mânecă aceste atuuri pentru soluţionarea unor probleme mai importante, cum ar fi revizuirea preţului la gaz sau exploatarea sistemului de transport al gazului', conchide Breziţki, citat de Nezavisimaia Gazeta.