Ucraina ar putea folosi gazoductele pentru a transporta gaz din Europa

(photos.com)
Epoch Times România
26.03.2012

Kievul ar putea folosi gazoductele "în sens invers" pentru a aduce gaze din Europa, dacă Rusia decide să nu mai folosească Ucraina drept ţară de tranzit pentru a transporta gaze pe continent, a declarat ieri vicepreşedintele Naftogaz, Vadim Ciuprun, citat de Ria Novosti.

Sistemul de gazoducte ucrainene prezintă "oportunităţi imense şi poate transporta gaz în Europa la acelaşi volum" la care transportă în prezent din Rusia, a spus Ciuprun.

"Putem forma un sistem comun de transport al gazelor între ţara noastră şi Europa," a mai declarat vicepreşedintele Naftogaz.

Rusia şi Ucraina se află într-o dispută de lungă durată privind preţul şi volumul gazelor ruseşti. Kievul insistă asupra faptul că preţul gazelor pe care le importă din Rusia este prea mare, în timp ce Moscova cere, în schimbul reducerii preţului, controlul asupra gazoductelor ucrainene prin care gazul rusesc ajunge în Europa.

În prezent, aproape 80% din exportul de gaze ruseşti ajunge în Europa prin Ucraina, dar Gazprom a precizat în nenumărate rânduri că importanţa gazoductelor ucrainene va scădea în momentul în care va fi dată în funcţiune conducta South Stream, iar capacitatea de transport a Nord Stream va creşte.

Ucraina a demarat negocierile cu Germania, România şi Turcia pentru a achiziţiona 2-3,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, în vederea reducerii dependenţei de gazele ruseşti, scria la 19 martie Kommersant Ucraina, citând surse anonime din cadrul Ministerului ucrainean al Energiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor