Liderii UE cad de acord să repartizeze 40.000 de imigranţi

În cadrul unui summit de două zile la Bruxelles, liderii UE au căzut de acord vineri să repartizeze zeci de mii de imigranţi, care au sosit în Italia şi Grecia, în alte ţări UE.
Ambarcaţiune cu imigranţi încearcă să traverseze Mediterana. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.06.2015

În cadrul unui summit de două zile la Bruxelles, liderii UE au căzut de acord vineri să repartizeze zeci de mii de imigranţi, care au sosit în Italia şi Grecia, în alte ţări UE.

“Liderii au căzut de acord ca 40.000 de persoane să fie repartizate din Grecia şi Italia în alte state în următorii doi ani”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi preşedintele summitului.

Tusk a adăugat că miniştrii UE de interne vor finaliza planul până la sfârşitul lunii viitoare.

Conform acelui acord, nu vor exista cote obligatorii pentru fiecare naţiune.

Liderii au mai căzut de acord să repartizeze un număr suplimentar de 20.000 de refugiaţi din afara Uniunii Europene.

Marea Britanie a decis să nu participe la planul de repartizare, în timp ce ţările din estul Europei au refuzat cotele fixe.

În acest an, peste 120.000 de oameni şi-au periclitat vieţile pentru a trece Mediterana şi a intra în Europa. O mare parte dintre imigranţi au sosit în Italia, Grecia şi Malta.

Conform agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) până acum, în acest an, 63.000 de imigranţi au sosit cu bărcile în Grecia şi 62.000 în Italia.

La începutul săptămânii, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, a apelat la Uniunea Europeană ca să prioritizeze protejarea imigranţilor după ce blocul a aprobat operaţiuni militare în Marea Mediterană pentru oprirea traficului de persoane.

Liderii europeni au început să lucreze asupra unui plan pentru rezolvarea crizei fluxului de imigranţi către Europa în timpul unui summit de urgenţă în luna aprilie, după ce aproximativ 900 de imigranţi au murit într-un naufragiu în Mediterană.

Aproape 2.000 de imigranţi au murit pe mare până acum în 2015.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor