Liderii occidentali la Kiev pentru a marca trei ani de la începutul invaziei ruse

Secretarul General al OSCE, Feridun Sinirlioglu, prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, prim-ministrul Islandei, Kristrun Mjoll Frostadottir, prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, preşedintele Estoniei, Kristen Michal, prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Store, prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, şi ministrul delegat al Franţei pentru Europa, Benjamin Haddad, în Piaţa Independenţei din Kiev, Ucraina, în timpul unei ceremonii de marcare a celei de-a treia aniversări a invaziei ruseşti din Ucraina, pe data de 24 februarie 2025. (Javad Parsa/NTB/AFP via Getty Images)
Adam Morrow
24.02.2025

Mai mulţi lideri occidentali au călătorit la Kiev pe 24 februarie pentru a marca împlinirea a trei ani de la invazia iniţială a Rusiei în estul Ucrainei.

Printre vizitatori s-au numărat liderii Canadei, Danemarcei, Finlandei, Norvegiei şi Suediei, împreună cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.

Oaspeţii de rang înalt au fost întâmpinaţi la gara din Kiev de ministrul ucrainean de Externe Andrii Sîbiha şi de şeful de cabinet prezidenţial Andrii Iermak.

Cu puţin timp înainte de sosire, Von der Leyen a scris pe platforma de socializare X că Europa vizitează Kievul „pentru că Ucraina este în Europa”.

„În această luptă pentru supravieţuire, nu este în joc doar destinul Ucrainei”, a scris ea. „Este destinul Europei”.

Liderii occidentali vor participa la mai multe evenimente care marchează împlinirea a trei ani de când Rusia a trimis trupe în estul Ucrainei.

De asemenea, se aşteaptă ca aceştia să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi să reitereze sprijinul ţărilor lor pentru efortul de război dificil al Kievului.

Aniversarea războiului coincide cu o conjunctură critică pentru Ucraina şi principalii săi susţinători europeni.

În ultimele săptămâni, forţele ruse au continuat să câştige teren în regiunea Donbas (care cuprinde Luhansk şi Doneţk), unde au capturat mai multe poziţii-cheie.

Câştigurile ruseşti de pe câmpul de luptă au coincis cu o schimbare a politicii SUA sub preşedintele Donald Trump, care a revenit la Casa Albă luna trecută cu promisiunea de a rezolva conflictul vechi de trei ani.

Cu toate acestea, poziţia administraţiei americane faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia a arătat că Donald Trump favorizează Kremlinul şi aruncă în aer arhitectura de securitate fondată după cel de-al Doilea Război Mondial.

O mulţime de contacte

Săptămâna trecută, oficiali diplomatici de rang înalt americani şi ruşi au purtat discuţii istorice în Arabia Saudită. Reprezentanţii europeni şi ucraineni nu au fost invitaţi.

Ambele părţi au salutat discuţiile ca fiind constructive, oficialii americani semnalând intenţia de a restabili relaţiile diplomatice cu Moscova şi de a relua cooperarea bilaterală.

La 22 februarie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că se fac pregătiri pentru o întâlnire faţă în faţă între Trump şi preşedintele rus Vladimir Putin.

A doua zi, Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, a declarat că „destul de multe contacte” sunt acum în curs de desfăşurare între oficialii de rang înalt americani şi ruşi.

„Comunicarea este menţinută în diferite sfere”, a declarat Riabkov agenţiei ruse de ştiri TASS la 23 februarie. „Şi adesea nu durează mult să le convenim”.

Mai multe capitale europene au cerut să fie prezente la orice negocieri privind viitorul Ucrainei.

La sosirea liderilor occidentali la Kiev, şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a declarat că orice discuţii menite să pună capăt conflictului trebuie să includă Ucraina, alături de principalii susţinători europeni ai acesteia din urmă.

Vorbind cu reporterii la Bruxelles, Kallas a atras atenţia asupra a ceea ce a susţinut ea că sunt poziţii pro-ruseşti adoptate de administraţia Trump.

„Dacă vă uitaţi la mesajele care vin din Statele Unite, atunci este clar că propaganda rusă este foarte puternic reprezentată”, a spus ea.

Săptămâna trecută, Trump l-a descris pe Zelenski, al cărui mandat prezidenţial a expirat anul trecut, drept un „dictator” nepopular şi a cerut Kievului să organizeze noi alegeri cât mai curând posibil.

Zelenski a răspuns sugerând că preşedintele american a fost păcălit de „dezinformarea” rusă.

Kallas, care va vizita Washingtonul în această săptămână pentru discuţii cu secretarul de stat american Mark Rubio, a declarat că Trump este liber să discute cu Putin despre orice doreşte.

„Dar dacă vine vorba de Europa sau Ucraina, atunci Ucraina şi Europa trebuie, de asemenea, să fie de acord cu această înţelegere”, a spus ea.

Premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron vizitează Statele Unite în această săptămână în speranţa de a convinge administraţia Trump să nu abandoneze Ucraina în căutarea unui acord de pace cu Rusia.

Cu o zi înainte de a ajunge la Kiev, Costa a dezvăluit planurile de convocare a unei reuniuni de urgenţă a liderilor UE la Bruxelles pe 6 martie, cu Ucraina pe ordinea de zi.

„Trăim un moment definitoriu pentru Ucraina şi securitatea europeană”, a scris Costa într-o postare pe platforma de social media X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor