Başcana Găgăuziei, aliată fidelă a Kremlinului, către Trump: "Opriţi orice suport financiar pentru regimul criminal PAS şi Maia Sandu" / Expert: Ajută direct Rusia

Vladimir Putin şi Evghenia Guţul (facebook. com / Evghenia Guţul)
Maria Maevschi
24.02.2025

Başcana regiunii găgăuze, Evghenia Guţul, judecată pentru finanţarea ilegală a partidului Şor, cea care se plimbă nestingherit la Moscova unde se plânge de „persecuţii politice” din partea guvernării de la Chişinău, îi cere preşedintelui SUA, Donald Trump, să oprească orice sprijin pentru „regimul criminal al PAS şi al Maiei Sandu din Republica Moldova”.

„În calitate de başcan al Găgăuziei, vă rog să opriţi orice suport financiar pentru regimul criminal PAS şi Maia Sandu din Republica Moldova. De când a venit la putere în 2020, Maia Sandu şi partidul său, PAS, cu complicitatea Partidului Democrat din SUA şi a politicienilor europeni, au uzurpat efectiv toate instituţiile guvernamentale din ţară noastră şi au impus un regim dictatorial autoritar”, scrie Evghenia Guţul într-o postare publicată pe reţeaua de socializare X.

Ajunsă în funcţia de başcan cu ajutorul fostului oligarh fugar Ilan Şor condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare în dosarul „Furtul miliardului” şi care se ascunde acum la Moscova unde şi-a făcut blocul politic Pobeda (Victorie), Evghenia Guţul se plânge lui Trump că Guvernul de la Chişinău „cu aprobarea tacită a administraţiei Biden, a interzis Partidul Şor, formaţiune de opoziţie din partea căreia am candidat. În acelaşi timp, sute de candidaţi ai Partidului Şansă au fost scoşi din cursa electorală. Presiunea asupra opoziţiei creşte, deoarece 18 canale TV şi peste o sută de mass-media independente au fost închise.”

În context, expertul în politici publice şi securitate de la Watchdog Moldova, Andrei Curăraru, a punctat într-o postare pe pagina sa de socializare că Evghenia Guţul cere intervenţia unui lider străin împotriva guvernului legitim al Republicii Moldova, ceea ce depăşeşte clar atribuţiile sale ca başcan al Găgăuziei.

„Prin această scrisoare, ea nu doar că atacă guvernarea de la Chişinău, dar şi sugerează că Moldova ar trebui privită ca un stat ʻcapturatʼ care are nevoie de intervenţie externă. Acest lucru nu este doar fals, ci şi periculos, pentru că exact astfel de tactici au fost folosite de Rusia pentru a destabiliza alte foste republici sovietice.

Ca başcan, Guţul trebuie să respecte Legea nr. 344/1994, care stabileşte clar că Găgăuzia face parte din Republica Moldova şi nu are competenţe în politică externă. Mai mult, Codul Penal, Articolul 341, sancţionează funcţionarii care îşi asumă atribuţii pe care nu le au. Ea nu vorbeşte în numele Găgăuziei, ci în interesul unui grup politic susţinut din exterior, care încearcă să submineze instituţiile statului.

Această mişcare ajută direct Rusia, care încearcă să prezinte Moldova ca pe un stat ʻnedemocraticʼ pentru a slăbi sprijinul extern şi a menţine ţara într-o zonă gri, departe de Uniunea Europeană. Guţul prezintă Găgăuzia ca pe o regiune ʻoprimatăʼ, creând un pretext pentru ca Rusia să intervină politic şi economic. Aceasta este o tactică veche folosită pentru a provoca diviziuni şi a împiedica statele din regiune să scape de influenţă Moscovei”, scrie Andrei Curăraru în postarea sa.

În opinia expertului, Guvernul de la Chişinău trebuie să reacţioneze ferm la astfel de declaraţii şi să-i reamintească public Evgheniei Guţul că başcanul nu are dreptul să vorbească în numele Moldovei la nivel internaţional.

„Autorităţile trebuie să monitorizeze atent sursele de finanţare ale administraţiei găgăuze, în baza Legii nr. 180/2018 privind combaterea spălării banilor, pentru a preveni influenţele externe ilegale. De asemenea, este esenţial ca partenerii occidentali să fie informaţi despre această încercare de manipulare, pentru a nu cădea în capcana propagandei ruseşti. Dacă astfel de acţiuni continuă, va trebui luată în calcul o revizuire a statutului Găgăuziei, astfel încât autonomia să nu fie folosită împotriva Republicii Moldova”, se mai arată în mesajul expertului Watchdog.

Amintim că în vara anului trecut, Statele Unite au impus o serie de sancţiuni care o vizează pe guvernatoarea pro-rusă a regiunii moldoveneşti Găgăuzia, Evghenia Guţul, un demers susţinut şi de guvernul pro-occidental de la Chişinău.

Sancţiunile anunţate pe site-ul web al Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei SUA, îngheaţă orice active deţinute de Guţul în Statele Unite şi, în general, le interzic americanilor să facă afaceri cu ea.

"Statele Unite au anunţat sancţiuni împotriva (Evgheniei Guţul) ca facilitator activ al oligarhului condamnat fugar Ilan Şor şi al Partidului său Şor, precum şi al eforturilor lor de interferenţă politică ilegală susţinute de Kremlin", a precizat ambasada SUA la Chişinău într-un comunicat.

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat atunci că sancţiunile au fost impuse după o "cooperare eficientă" cu partenerii şi că "vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupţia şi ameninţările la adresa securităţii naţionale".

În acea perioadă, Guţul a declarat că nu este surprinsă de măsurile punitive ale SUA, menţionând că „nu are rost să ne temem de judecători, sancţiuni şi ameninţări. Am depăşit şi vom continua să depăşim pista cu obstacole organizată de Maia Sandu şi de susţinătorii ei”.

Şor a luat în derâdere sancţiunile SUA, descriindu-le ca fiind "un semn că suntem de calitate, un simbol că suntem corecţi în ceea ce facem".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor