Liderii de tranziţie din Libia înmânează puterea unui corp legislativ

Consiliul Naţional de Tranziţie de la conducerea Libiei a predat frâiele puterii, legislativului nou-ales al ţării. Acest lucru a fost făcut în cadrul unei ceremonii, fiind primul transfer paşnic de putere din istoria modernă a Libiei.
Mustafa Abdel Jalil (S), Kamal Edhan, preşedintele Curţii Supreme Libiene (C), Mohammad Ali Sulayem, preşedintele Consiliului Naţional în Tripoli 8 august. (Mahmud Turkia / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
10.08.2012

Consiliul Naţional de Tranziţie de la conducerea Libiei a predat frâiele puterii, legislativului nou-ales al ţării.

Acest lucru a fost făcut în cadrul unei ceremonii, fiind primul transfer paşnic de putere din istoria modernă a Libiei. NTC a preluat ţara cu 10 luni în urmă, după ce fostul dictator de cursă lungă, Moammar Gaddafi, a fost înlăturat şi ucis după luni de război civil.

Liderul Consiliului, Mustafa Abdul Jalil, a predat puterea celui mai în vârstă membru al Congresului Naţional, Mohammed Ali Salim, miercuri seara, a raportat BBC.

Jalil a spus că deşi NTC nu s-a descurcat prea bine în asigurarea securităţii naţiunii din Africa de Nord, el a guvernat în "situaţii excepţionale", relatează Associated Press.

Ceremonia a fost însoţită de focuri de artificii, care s-au dublat pentru a celebra eliberarea rebelilor din Tripoli de forţele lui Gaddafi, anul trecut.

Tarik Yousef, un asociat libian al Brookings Institution, a declarat pentru Al-Jazeera că NTC nu şi-a îndeplinit toate responsabilităţile şi "în ceea ce priveşte transparenţa, comunicarea informaţiilor a avut un caracter neuniform".

"Acest Congres Naţional îşi asumă astăzi puterea, în timp ce este de aşteptat, în acelaşi timp, să acţioneze şi să acţioneze în curând ... pentru a rezolva problemele pe care poporul libian le vede ca esenţiale pentru ţară", a adăugat el.

Transferul de putere reprezintă o schimbare semnificativă, dar multe dintre miliţiile care au luptat anul trecut împotriva forţelor lui Gaddafi controlează încă părţi ale ţării şi nu toate sprijină noul guvern.

Congresul va fi însărcinat cu selectarea noului prim-ministru şi va trebui să găsească un mod de a-şi crea instituţiile sale, pentru că Gaddafi a condus ţara timp de mai bine de 40 de ani, fără un corp legislativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor