Libia întoarce definitiv pagina Gaddafi
Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia a predat miercuri prerogativele puterii adunării naţionale rezultate în urma alegerilor de la 7 iulie, într-o ceremonie istorică ce a marcat primul transfer paşnic după peste patruzeci de ani de dictatură a lui Moammer Gaddafi. Era Gaddafi a luat definitiv sfârşit. La ceremonie au fost prezenţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice din Libia, precum şi membri ai CNT şi ai guvernului şi lideri de partide, scrie săptămânalul L'Express în ediţia de joi.
'Predau prerogativele noastre constituţionale Congresului general naţional care este acum reprezentantul legitim al poporului libian', a declarat preşedintele CNT Mustafa Abdeljalil, transmiţându-le în mod simbolic puterea celor 200 de membri ai Congresului general naţional (CGN) aleşi în urmă cu o lună cu ocazia primului scrutin liber din Libia. Mai înainte, cei 200 de membri au depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme libiene. 'Acum, CNT nu mai există, este dizolvat', a declarat Othman Ben Sassi, membru al Consiliului.
La finalul ceremoniei, care nu a durat decât patruzeci de minute, membrii Congresului au fost invitaţi să rămână în sală pentru prima lor reuniune oficială în cadrul căreia urmau să aleagă un preşedinte şi doi vicepreşedinţi ai adunării. 'Trebuie ales un preşedinte în această seară sau mâine pentru a evita un vid constituţional', precizase unul din membrii CGN.
La finalul unei reuniuni cu uşile închise, CGN a hotărât să amâne alegerea preşedintelui pentru a doua zi, până la adoptarea unui 'regulament' în acest sens. Congresul îşi va relua joi după-masă lucrările, potrivit lui Mohamed Al-Megarief, membru al CGN şi fost opozant notoriu al regimului lui Gaddafi. Au fost luate măsuri de securitate excepţionale, dat fiind escaladarea violenţelor în mai multe regiuni din ţară în ultimele zile.
În discursul său, Mustafa Abdeljalil a salutat 'primul transfer de putere din istoria Libiei', care reprezintă un 'moment istoric' pentru libieni. A admis că s-au făcut 'greşeli' în timpul acestei perioade de tranziţie 'excepţională' şi că 'au fost întârzieri în rezolvarea unor dosare', mai ales cele legate de securitate, de dezarmare. Potrivit acestuia, CNT a eşuat, de asemenea, în identificarea unei soluţii pentru refugiaţii conflictului libian în interiorul şi în afara ţării, situaţie considerată de el drept o 'adevărată dramă'. 'Nu am putut garanta securitatea aşa cum doream şi aşa cum dorea poporul libian', a adăugat acesta.
El a anunţat, de asemenea, că se va pensiona şi că va renunţat la funcţiile deţinute în CNT şi în Consiliul superior al magistraturii al cărui membru era din timpul regimului Gaddafi. Ceremonia a fost marcată de un mic incident, când Mustafa Abdelajalil a cerut înlocuirea unei tinere care prezenta programul ceremoniei pentru că era machiată şi nu purta văl. 'Credem în libertăţile individuale şi vrem să le consolidăm, dar suntem musulmani şi suntem fideli principiilor noastre. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest lucru', a declarat acesta, fără a face alte precizări, înainte de a-şi pronunţa discursul. Incidentul a trecut neobservat de majoritatea celor prezenţi, care nu au înţeles remarca şefului CNT.
CGN va avea obligaţia de a alege un nou guvern care să preia ştafeta de la CNT, care va fi dizolvat la prima sesiune a Congresului. Congresul va trebui să conducă ţara spre noi alegeri pe baza unei noi Constituţii. Alianţa Forţelor Naţionale (AFN), o coaliţie liberală formată din câteva zeci de partide mici, condusă de artizanii revoltei din 2011 împotriva lui Gaddafi, deţine 39 de locuri din cele 80 rezervate partidelor politice. Partidul Justiţiei şi al Construcţiei (PJC), ramură a Fraţilor Musulmani, este a doua formaţiune politică din Congres cu 17 locuri. Celelalte 120 de locuri au fost atribuite candidaţilor independenţi care au orientări încă neclare, dar care sunt foarte curtaţi de partide.