Libianul Mahmud Jibril, 'omul cameleon'

Alianţa Forţelor Democrate (AFD) se pare că va câştiga alegerile pentru Congresul naţional din Libia, ceea ce stopează valul islamist care a cuprins Tunisia şi Egiptul. Liderul alianţei, Mahmud Jibril, este marele învingător al primelor alegeri libere din ultimii 50 de ani, scrie ziarul canadian La Presse care face un portret al omului politic libian.
Premierul guvernului de tranzitie libian, Mahmoud Jibril (Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
11.07.2012

Alianţa Forţelor Democrate (AFD) se pare că va câştiga alegerile pentru Congresul naţional din Libia, ceea ce stopează valul islamist care a cuprins Tunisia şi Egiptul. Liderul alianţei, Mahmud Jibril, este marele învingător al primelor alegeri libere din ultimii 50 de ani, scrie ziarul canadian La Presse care face un portret al omului politic libian.

Considerat un liberal de occidentali, un revoluţionar şi un moderat din punct de vedere religios de către libieni sau chiar adept al egalităţii dintre Estul şi Vestul Libiei de către locuitorii din Benghazi şi împrejurimi, totemul lui Mahmud Jibril ar putea fi cameleonul. Indiferent care este interlocutorul lui, acest bărbat de 60 de ani reuşeşte să-i ofere imaginea pe care acesta ar dori-o.

De sâmbăta trecută, numele lui este pe toate buzele. Chiar şi cei care nu ştiau să citească, vroiau să bifeze pe buletinele de vot partidul lui Mahmud Jibril, după cum afirmă preşedintele unui birou de votare din Tripoli. O adevărată provocare dat fiind că fostul profesor de planificare strategică la Universitatea din Pittsburgh nici măcar nu era candidat pentru unul din cele 200 de locuri din Congresul naţional.

Figura lui era tipărită pe toate afişele difuzate de AFN în aproape toate oraşele, care a fost cel mai bun mijloc de promovare a acestei coaliţii formate din şaizeci de partide politice.

Pentru libieni, Mahmud Jibril este mai întâi omul revoluţiei. Din 23 martie 2011, este preşedintele consiliului executiv şi responsabil cu afaceri internaţionale al Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT).

Libienii îi sunt recunoscători pentru că a îndreptat imaginea ţării lor la nivel internaţional. Participarea sa activă la revoluţie a eclipsat chiar compromisul cu regimul lui Moammer Gaddafi: din 2007 până în 2010, a fost şef al Departamentului naţional de dezvoltare economică.

Criticând bunele sale relaţii cu ţările occidentale, cei mai radicali au încercat să-i convingă pe alegători să nu voteze pentru AFN. 'Să votezi pentru un candidat laic, este un păcat', a spus şeicul Sadok El Gheriani înainte de alegeri. Un argument care nu prea a contat şi pe bună dreptate. Mahmud Jibril, la fel ca şi alianţa pe care o conduce, a refuzat mereu să i se pună eticheta de liberal. 'Considerăm că sharia [legea islamică] trebuie să fie punctul de referinţă al Constituţiei noastre', a spus el duminică seara în faţa presei, adăugând că respinge 'calificativul de liberal dat de presa internaţională'.

Imediat după publicarea primelor rezultate favorabile alianţei, în mod foarte abil, Mahmud Jibril a făcut apel la uniune naţională pentru elaborarea unei Constituţii prin consens. În faţa acestei mâini întinse, islamiştii sunt cam stânjeniţi, notează ziarul canadian.

Mahmud Jibril este popular chiar şi în regiunile dominate de separatişti. El promovează un dialog de pe poziţii egale între Est şi Vest.

În timp ce în Tunisia şi Egipt, islamiştii au făcut o bună figură la primele alegeri postrevoluţionare, în Libia le-a fost mai greu să-i convingă pe alegători să-i voteze, potrivit cotidianului menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor