Libia sărbătoreşte alegerile, dar apar diviziuni regionale
alte articole
Primele alegeri post-Gaddafi din Libia de sâmbătă au fost în mare parte declarate un succes de comunitatea internaţională, existând o prezenţă ridicată la vot şi mai puţine tulburări decât mulţi au crezut că vor fi. Cu toate acestea, atunci când rezultatele vor fi anunţate, parlamentul nou ales se va confrunta cu sarcina dificilă de a redacta o constituţie care să ţină ţara unită, în ciuda tensiunilor regionale puternice.
Primele alegeri din Libia, din 1964 încoace, par să fi fost un succes, înregistrând o participare la vot de aproximativ 60 la sută, potrivit comisiei electorale. Uniunea Europeană, care a monitorizat votul, şi Casa Albă, au trimis sâmbătă mesaje de felicitare.
Libienii au "votat paşnic şi fără frică şi intimidare", în conformitate cu o declaraţie a lui Alexander Graf Lambsdorff, care conduce echipa UE de monitorizare a alegerilor.
"În numele poporului american, felicităm poporul din Libia pentru că a pus încă o piatră de hotar în tranziţia spre democraţie", a afirmat preşedintele Barack Obama într-o declaraţie publicată.
Duminică, Al-Jazeera a raportat că cel mai mare partid liberal, Alianţa Forţelor Naţionale, condus de fostul prim-ministru Mahmoud Jibril, a pretins că ar fi lider în sondaje, dar rezultatele preliminare nu sunt de aşteptat până luni, iar rezultatele definitive nu înainte de miercuri.
Rapoartele mass-media au raportat, în general, despre libieni extatici care sărbătoreau ocazia istorică. Dar în partea de est a ţării, care a jucat un rol important în revolta împotriva lui Gaddafi, au avut loc proteste şi s-au auzit îndemnuri la boicotare înainte de vot.
Vineri, lângă Benghazi, bărbaţi înarmaţi au tras într-un elicopter care transporta funcţionarii electorali; sâmbătă, militanţii au atacat cu bombe incendiare mai multe secţii de votare din regiune. De asemenea au existat rapoarte conform cărora au fost arse mai multe buletine de vot în Benghazi şi în Ajdabiya, la aproximativ 155 km distanţă, susţinându-se că o persoană ar fi fost împuşcată mortal.
Principala sursă de nemulţumire din est este distribuţia celor 200 de locuri în noul parlament, Congresul Naţional General (CNG). CNG va înlocui Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), care a condus Libia de la căderea vechiului regim.
CNG va numi un preşedinte, un prim-ministru şi un cabinet, precum şi o comisie constituţională care va elabora o nouă constituţie.
Vestul mult mai populat va avea 100 de locuri, în timp ce estul va avea 60 şi sudul 40. Acest lucru a înfuriat mulţi libieni din est şi din sud.
Nemulţumirea privind distribuţia poate da naştere unei probleme şi mai mari privind unitatea naţională.
De la moartea lui Gaddafi, a luat amploare o mişcare federalistă, ea dorind ca regiunile să primească mai multă putere. În special estul Libiei, în mod tradiţional numit Cirenaica, nu va fi de acord cu o situaţie în care va simţi că Tripoli conduce din nou. Benghazi, al doilea oraş ca importanţă din Libia, este situat în partea de est şi a fost punctul central al revoltei.
Unii separatiştii au declarat autonomia Cirenaica în luna martie, dar acest lucru nu a dus până acum la acţiuni concrete.
Într-un comentariu pe AllAfrica.com, cercetătorul pe probleme libiene, Jason Pack de la Universitatea Cambridge, susţine că noul guvern este o necesitate absolută pentru Libia şi vine la timp. CNT devine din ce în ce mai nepopular din cauza eşecului în anumite domenii, cum ar fi dezarmarea miliţiilor, crearea unui sistem de justiţie care să funcţioneze corespunzător, furnizarea de servicii de bază şi stimularea economiei.
Cu toate acestea, Pack spune că importanţa alegerilor nu ar trebui supraevaluată. CNG va trebuie să aibă succes în domeniile în care CNT a eşuat. Noul guvern va trebui să ia decizii grele şi să le urmeze prin acţiuni decisive. Faptul că parlamentarii nou-aleşi au fost educaţi în cultura politică extrem de haotică din timpul lui Gaddafi, face greu de prezis cât de bine vor fi capabili să guverneze.
În plus, cea mai mare parte din viitorul Libiei depinde de cum va arăta noua constituţie. Dacă vocile federaliste sunt suficient de puternice atunci când aceasta va fi elaborată, există riscul ca unitatea naţională să dispară, şi ca vestul, estul şi sudul să se separe, în conformitate cu Pack.