Lider de sindicat Poştă: Cine va mai veni să lucreze o oră pe zi? Bătaia de joc trebuie să înceteze

Greva spontană declanşată luni de poştaşii din Bucureşti a cuprins şi filialele Poştei Române din ţară, iar sindicaliştii afirma că nu pot ţine fenomenul sub control pentru că protestele nu sunt organizate de ei. Marţi, la orele prânzului, se aflau în grevă 20 de oficii poştale din Capitală şi numeroase altele din judeţele Cluj, Satu Mare, Bistriţa şi Maramureş.
Poşta Română, poştaş cu tolba (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
14.05.2013

Greva spontană declanşată luni de poştaşii din Bucureşti a cuprins şi filialele Poştei Române din ţară, iar sindicaliştii afirma că nu pot ţine fenomenul sub control pentru că protestele nu sunt organizate de ei. Marţi, la orele prânzului, se aflau în grevă 20 de oficii poştale din Capitală şi numeroase altele din judeţele Cluj, Satu Mare, Bistriţa şi Maramureş.

Sindicaliştii au atras atenţia asupra nemulţumirilor angajaţilor, ale căror venituri ar urma sa scadă semnificativ.

“Nu e o grevă în accepţiunea legii, nu e o acţiune organizată de sindicat, ci un protest spontan al oamenilor nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de propunerile făcute de companie pentru reducerea programului de lucru până la patru-şase ore pe zi sau chiar o oră pe zi. Cei care ar urma sa lucreze o oră pe zi sunt cartatori, cei care sortează trimiterile, şi care ar urma sa primească 130 de lei pe lună. Cine va mai veni să lucreze o oră pe zi? Bătaia de joc trebuie să înceteze”, a declarat, pentru Epoch Times, Cristian Iancu, secretar general al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Telecomunicaţii.

Reprezentanţii salariaţilor au încercat să negocieze noile măsuri cu patronatul, dar nu au reuşit să aibă nicio întrevedere cu conducerea până în prezent.

“Încercăm să găsim o cale de dialog cu compania, dar nu am primit niciun semn de la aceasta. Oamenii vor protesta probabil până se vor retrage propunerile care îi nemulţumesc. Vor fi afectaţi de reducerea programului de lucru şi a salariilor între 6.000 şi 10.000 de angajaţi din totalul de 30.000. Noi cerem să se realizeze disponibilizări, să se plătească salariile compensatorii oamenilor, dacă nu mai este nevoie de ei. În seara aceasta vom avea o şedinţă la sindicat şi vom decide ce vom face mai departe”, a precizat Cristian Iancu.

În condiţiile în care numeroase oficii poştale sunt închise, pe perioada grevei spontane, clienţii vor avea de aşteptat până vor avea acces la serviciile poştei.

“Ne cerem scuze în numele oamenilor noştri pentru problemele create clienţilor poştei. Plăţile se vor face cu o întârziere de 1-2 zile”, a menţionat Cristian Iancu.

În urma grevei de luni, conducerea companiei nu a avut nicio reacţie, ceea ce a făcut să crească nemulţumirea angajaţilor. În urmă cu o zi, peste 1.500 de poştaşi de la 21 de oficii din Capitală au încetat lucrul pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confrunta.

Care a fost reacţia conducerii

Conducerea Poştei Române a subliniat, într-un comunicat de presă, că volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009-2012 şi că sindicatele ştiu că există un excedent de personal raportat la volumul de muncă.

“Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), în luna septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011. În data de 15 octombrie 2012, conducerea Poştei Române şi sindicatul poştal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală, precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale. Rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanţii sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei“, se arată în comunicat.

Conducerea Poştei Române a mai susţinut că ar fi afectată competitivitatea companiei de cheltuielile ridicate cu salariile, în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.

Poşta Română urmează să fie privatizată, însă termenul de cumpărare de către potenţialii investitori a dosarului de prezentare a fost prelungit până pe 28 mai 2013, ceea ce ar putea duce la întârzierea procesului. Statul urmează să vândă 51% din compania care este cel mai mare operator de servicii poştale, cu o reţea de aproximativ 7.100 de oficii poştale şi peste 30.000 de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor