Salarii mai mici pentru aproape 6.000 de angajaţi ai Poştei Române. Cu ce ameninţă sindicaliştii

Aproximativ 6.000 de salariaţi ai Poştei Române vor avea salariile diminuate şi vor lucra mai puţin, măsurile urmând să fie introduse de conducerea instituţiei, a anunţat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu.
Poşta Română, poştaş cu tolba (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
15.04.2013

Aproximativ 6.000 de salariaţi ai Poştei Române vor avea salariile diminuate şi vor lucra mai puţin, măsurile urmând să fie introduse de conducerea instituţiei, a anunţat preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu. Aceasta ar însemna ca o parte din angajaţi să lucreze numai jumătate din timpul normal şi să încaseze 50% din salarii, ceea ce este o formă mascată de concediere colectivă, după cum a apreciat Brătianu.

"Reducerea timpului de lucru de la opt ore la şase sau patru ore înseamnă şi salarii diminuate cu 25 sau 50 la sută pentru 4.000-6.000 de salariaţi din urban şi rural. Sunt afectaţi agenţi poştali şi factori din mediul rural, dar şi oficiante din mediul rural şi din oficiile urbane. Această reducere de program şi de salariu este o consecinţă a normării activităţii salariaţilor din Poşta Română făcută de conducerea companiei în 2012", a declarat Matei Brătianu.

Sindicaliştii s-au mai plâns de faptul că cei din conducerea instituţiei au folosit un site neoficial pentru a calcula distanţele parcurse de factorii poştali şi au realizat normarea pe baza acestor date.

"Conducerea companiei, din birou, utilizând un site neoficial pentru aprecierea distanţelor parcurse zilnic de agenţi şi factori poştali, refuzând să ia în considerare adeverinţele eliberate de primării, în care era menţionat numărul de kilometri din fiecare localitate rurală, a diminuat cu până la 22 la sută numărul de kilometri parcurşi zilnic de agenţi şi de factorii poştali", a precizat Brătianu.

În realitate, situaţia este diferită faţă de statisticile oficiale. De exemplu, factorul poştal care distribuie corespondenţa pe o stradă din Orăştie care are doi kilometri lungime, trebuie să meargă pe încă 10 alei care sunt de o parte şi de alta a străzii, şi parcurge o distanţă mult mai mare. La fel se întâmplă în multe localităţi şi mai ales la sate, unde poştaşii merg foarte mult pe jos pentru a ajunge la toţi destinatarii.

"Am umblat în foarte multe judeţe din ţară şi mulţi salariaţi au spus că nu ar accepta varianta cu reducerea programului de lucru pentru toţi salariaţii, în locul concedierii sau anulării posturilor care rezultă că nu au acoperire. Au spus că au datorii, rate la bancă, copii de crescut şi nu se pot descurca cu jumătate din salariu. Pentru 80 la sută din salariaţi, respectiv cam 26.000 de oameni, jumătate din salariu ar însemna să rămână cu o sumă netă între 450 şi 640 de lei pe lună, cu tot cu tichete masă şi sporuri. Au spus că preferă varianta disponibilizării colective, pentru că, în felul acesta, cei care rămân, rămân cu salariul integral, iar ceilalţi vor beneficia de şomaj şi salarii compensatorii", a declarat liderul sindical.

Sindicaliştii vor organiza, în perioada următoare, proteste în Bucureşti şi în mai multe judeţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor