Eugen Tomac: ”Serbia aplică un dublu standard românilor din Valea Timocului şi celor din Voivodina”

Conferinţă de presă susţinută de Eugen Tomac şi Aurelian Mihai , cu tema-Situaţia românilor /vlahilor din Valea Timocului.
Conferinţă de presă susţinută de Eugen Tomac şi Aurelian Mihai , cu tema-Situaţia românilor /vlahilor din Valea Timocului. (Epoch Times România)

”Aşa cum minoritatea sârbă din România are dreptul la şcoală, la spiritualitate, la instituţii de presă în limba sârbă, de aceleaşi drepturi ar trebui să se bucure şi minoritatea română din Serbia. Este inadmisibil ca autorităţile de la Belgrad să spună una la Bruxelles, alta la Bucureşti şi cu totul altfel să acţioneze în Serbia în ceea ce priveşte cele câteva sute de mii de români din Valea Timocului”, a declarat deputatul PMP Eugen Tomac în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Serbia.

Parlamentarul a arătat că deşi Bucureştiul a cerut în repetate rânduri să li se recunoască drepturi elementare de care trebuie să beneficieze minorităţile în orice stat democratic, precum dreptul la educaţie în limba română, dreptul la acces la mijloace de informare în limba română, la carte şi spiritualitate în limba română, nu s-a întâmplat nimic, iar Biserica Ortodoxă Română în continuare nu e recunoscută de statul sârb.

Tomac şi reprezentanţii românilor din Valea Timocului au anunţat că vor cere MAE român ca protocolul bilateral de protecţie a minorităţilor naţionale să fie respectat întocmai cum a fost semnat în 2012, atunci când România a condiţionat parcursul de aderare a Serbiei la UE tocmai de acest act bilateral care reglementează cadrul juridic în ceea ce priveşte protecţia minorităţilor naţionale din Serbia şi România.

Deputatul PMP a mai anunţat că imediat după instalarea noii Comisii Europene se va deplasa la Bruxelles împreună cu liderii românilor din Valea Timocului pentru a cere o audienţă noului comisar pentru politica de vecinătate şi extindere Johannes Hahn şi o audiere în Comisia pentru drepturile omului din Parlamentul European. ”Cerem educaţie în limba română în şcolile din această regiune, un tratament corect în privinţa spaţiului media pe care statul trebuie să-l ofere minorităţilor, iar Ministerul sârb al Cultelor să recunoască jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române pe întreg cuprinsul Serbiei, nu doar în regiunea Voievodina, ci şi în sudul Dunării unde avem foarte mulţi români”, a explicat Tomac.

El a criticat un ”dublu standard aplicat de Serbia privind românii din Valea Timocului şi cei din Banatul sârbesc care este o mostră de lipsă de viziune şi de voinţă politică în procesul Serbiei de integrare europeană. O comunitate nu poate fi divizată doar pentru că aşa-ţi dictează interesul ideologic şi propagandistic politic”.

La rândul său, liderul Partidului Neamului Românesc din Timoc, Predrag Balasevic a afirmat: ”Serbia ne tratează aşa cum nu tratează pe nimeni. Din păcate se pare că Consiliile Naţionale ale Minorităţilor vor fi controlate de partide sârbeşti. În 2010 toate celelalte liste s-au unit împotriva noastră şi au avut loc fraude la care şi OSCE a închis ochii, dar noi am câştigat. Noi vom constitui instituţii paralele de reprezentare a vlahilor din Serbia de Răsărit cu oamenii care au într-adevăr activitate în comunitate şi care încearcă să ajute la păstrarea limbii, culturii şi tradiţiei. Şapte asociaţii româneşti au semnat această declaraţie şi nu vom recunoaşte acest Consiliu Naţional

”Este foarte grav pentru ca românii de dincolo de graniţe îşi pierd identitatea în fiecare zi, iar instituţiile statului nu-şi fac datoria. Există o omerta privind problema românilor din Timoc impusă de securitatea şi statul sârb şi o complicitate care vine din vremea legăturilor dintre Securitatea lui Ceauşescu şi Securitatea din fosta Iugoslavie”.

Un alt reprezentant al românilor din Valea Timocului a deplâns faptul că Serbia are o strategie de asimilare a româno-vlahilor de peste 100 de ani. ”Am venit cu apelul să fim ajutaţi pentru că acum este un moment important - alegerea unui Consiliu Naţional al Minorităţilor care va apăra 100% interesele statului sârb. Noi n-avem probleme cu sârbii simpli, ci cu instituţiile, cu nişte oameni, nişte securişti care nu sunt demontaţi din timpul lui Tito şi Miloşevici. N-avem drept să construim biserici şi să vorbim despre ortodoxie acolo. Sunt presiuni menite să împiedice copii să înveţe în limba română”, a explicat el.

Pe de altă parte, directorul Centrului Român de Studii şi Strategii, Eugen Popescu, a arătat că şi autorităţile române sunt vinovate pentru că nu fac nimic pentru a îmbunătăţi situaţia minorităţii româneşti din Serbia. ”Niciunul dintre proiectele ce urmau să fie implementate de către Departamentul Românilor de Pretutindeni în Valea Timocului n-a demarat. Aceşti oameni, într-un an foarte greu, n-au primit niciun leu de la DRP. Lucrul acesta este foarte grav şi arată incompetenţa celor care îl gestionează - ministrul Stanoevici şi secretarul de stat Stejărel Olaru. Este foarte grav pentru ca românii de dincolo de graniţe îşi pierd identitatea în fiecare zi, iar instituţiile statului nu-şi fac datoria. Există o omerta privind problema românilor din Timoc impusă de securitatea şi statul sârb şi o complicitate care vine din vremea legăturilor dintre Securitatea lui Ceauşescu şi Securitatea din fosta Iugoslavie”, a explicat el.

Şi deputatul Aurelian Mihai a criticat faptul că ”în cazul românilor din Serbia, guvernul nu face nimic. Semnalele trimise de executivul român sunt încurajatoare pentru cei care-i asupresc pe românii de acolo. Dacă nici acum când statul sârb îşi negociază aderarea la UE, statul român nu face nimic, mă tem că apoi va fi prea târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne