Un violoncel Stradivarius, în valoare de 26 milioane de dolari, a fost rupt în Spania

Un Stradivarius din 1729 cunoscut pe numele de 'Solomon, Ex-Lambert' la Christie's din New York.
Un Stradivarius din 1729 cunoscut pe numele de 'Solomon, Ex-Lambert' la Christie's din New York. (Don Emmert / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
08.05.2012

Un oficial spaniol a declarat luni că un violoncel Stradivarius făcut în 1600, cu o valoare estimată de 26 de milioane de dolari, a fost rupt accidental.

Un oficial de la Patrimoniul Naţional, care nu a fost numit, a declarat pentru ziarul El Mundo că gâtul violoncelului "a lovit marginea unei mese" şi s-a rupt în timpul unei şedinţe foto, spunând că incidentul a avut loc cu trei săptămâni în urmă.

Acest violoncel este unul dintre instrumentele făcute de italianul Antonio Stradivari, ale cărui lucrări au fost renumite de-a lungul secolelor pentru sunetele pe care le produc.

El Mundo a raportat că violoncelul, deşi este nepreţuit din punct de vedere istoric, s-ar putea vinde cu 20 - 22 de milioane de euro la o licitaţie, citând o asociaţie de experţi lutieri spanioli. Violoncelul face parte dintr-un cvartet de instrumente, inclusiv două viori şi o violă, care au fost făcute în aceeaşi perioadă de timp, de Stradivari.

Oficialul a afirmat că violoncelul "poate fi uşor reparat" şi că gâtul instrumentului, locul în care s-a rupt, a mai fost înlocuit înainte, la un secol după ce a fost făcut, pentru a modifica înălţimea sunetului ca să fie în ton cu moda timpurilor, a raportat El Mundo. El Mundo a subliniat că Heritage a încercat probabil să minimalizeze incidentul.

Modificarea aplicată instrumentului nu va afecta "sunetul produs", a adăugat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor