O schiţă realizată obsesiv de Nichita Stănescu, scoasă la licitaţie

O variantă a unui celebru desen-schiţă realizat de poetul Nichita Stănescu şi reprezentând nişte lupi care îşi muşcă unul celuilalt coada şi care alcătuiesc un cerc, va fi scoasă la licitaţie în această vară de casa de licitaţii Quadro 10 din Cluj-Napoca.
Casa de licitatie Sotheby's (ANTONY DICKSON / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
05.07.2012

O variantă a unui celebru desen-schiţă realizat de poetul Nichita Stănescu şi reprezentând nişte lupi care îşi muşcă unul celuilalt coada şi care alcătuiesc un cerc, va fi scoasă la licitaţie în această vară de casa de licitaţii Quadro 10 din Cluj-Napoca, relevă oradecluj.ro.

“Desenul cu lupii care-şi muşcă unul altuia cozile în cerc este o lucrare a unui colecţionar din Bucureşti. Avantajul este că toate lucrările noastre expuse şi scoase la licitaţie au certificate de garanţie, care atestă autorul”, a declarat Szekely Sebestyen Gyorgy, directorul Galeriei Quadro 10.

Variante ale schiţei cu lupii în cerc ilustrează volume de poezie ale marelui poet Nichita Stănescu încă de la ediţiile princeps. Totodată, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj a precizat că schiţa este cu atât mai importantă cu cât redă obsesiile lui Nichita Stănescu.

“Nichita Stănescu era obsedat de nivelurile succesive de existenţă. Să vă dau un exemplu: frunza o vedea ca făcând parte din nivelul copacului, apoi copacul, din cel al naturii, şi tot aşa, până la un nivel superior abstract. Ei bine, lupul, pentru Nichita Stănescu, reprezenta tocmai un astfel de nivel de existenţă superior, al lumii ideilor. De altfel, când Nichita Stănescu spunea că suntem , se referea la apartenenţa noastră la astfel de lumi. Acum, mai departe, lupii care îşi muşcă formând un cerc cozile sunt o reprezentare a unei ierarhii de abstracţiuni în care suntem şi noi prinşi. Mai mult, prin faptul că ierarhia e închisă - ea nu este o scară, ci un cerc, o scară care se închide şi circulă în ea însăşi - aceasta simbolizează totalitatea, întregul. Asta înseamnă desenul - un tot care circulă prin el însuşi", a explicat Corin Braga , decanul Facultăţii de Litere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor