Pactul cibernetic SUA-China inutil. Beijingul continuă să atace companiile americane

Compania americană în securitate cibernetică CrowdStrike a dezvăluit că hackeri asociaţi cu guvernul comunist din Beijing au încercat să atace 7 companii americane, la scurt timp după ce China a promis să se oprească.
(Pyxabai)
Andrei Popescu
19.10.2015

Mai mulţi hackeri asociaţi cu guvernul chinez au încercat să atace cel puţin şapte companii americane în cele trei săptămâni care s-au scurs de când Beijingul au primos să înceteze spionarea americanilor, conform unei proeminente firme americane de securitate.

Crowdstrike Inc a declarat că programul pe care l-a instalat la 5 companii hi-tech şi două companii farmaceutice din SUA a detectat şi respins atacurile, care au început în 26 septembrie, conform Reuters.

În 25 septembrie, preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping au căzut de acord ca niciunul dintre cele două guverne să nu susţină în mod conştient furtul cibernetic de secrete comerciale în favoarea companiilor interne.

China este acuzată că spionează sistematic SUA şi a companiile private occidentale, în special fiind vizate cele americane, fiind singurul stat care spionează sistematic pentru a fura secrete comerciale.

În mod bizar, acordul agreat de Xi Jinping cu SUA nu vorbeşte nimic despre restricţionarea spionajului în vederea obţinerii de secrete de stat, inclusiv a secretelor deţinute de contractori privaţi ai agenţiilor guvernamentale americane.

Co-fondatorul CrowdStrike, Dmitri Alperovitci, a declarat într-un interviu că hackerii care au atacat cele 7 companii americane au legături cu guvernul chinez, susţinând că îşi bazează afirmaţiile parţial pe serverele şi software-ul folosit de aceştia.

Software-ul a inclus un program cunoscut sub numele de Derusbi, care apăruse anterior în atacurile asupra contractorului în domeniul apărării VAE Inc din Virginia şi asupra companiei de asigurări de sănătate Anthem Inc. El a adăugat că hackerii provin dintr-o varietate de grupuri, inclusiv unul pe care CrowdStrike l-a denumit anterior Deep Panda.

CrowdStrike a declarat luni, într-o postare pe un blog, că aceste ultime intruziuni “au urmărit să faciliteze furtul de proprietate intelectuală şi secrete comerciale, şi mai puţin pentru a desfăşura tradiţionala colectare de informaţii legate de securitatea naţională”.

Nu a existat un comentariu imediat din partea Ministerului chinez de Externe.

CrowdStrike a declarat că a a anunţat Casa Albă în legătură cu descoperirile sale, dar a refuzat să identifice companiile vizate.

Un oficial senior al administraţiei Obama a declarat că administraţia a fost pusă la curent cu descoperirile companiile CrowdStrike, dar a refuzat să comenteze pe marginea concluziilor acesteia.

O altă companie americană în domeniul securităţii cibernetice, Fireeye Inc, a declarat că hackerii statului chinez, pe care i-a monitorizat, încă sunt activi, adăugând că este încă prea curând pentru a se spune dacă obiectivele lor s-au schimbat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor