Liberalii: Funcţionarii trebuie obligatoriu să cunoască limba de stat
alte articole
Partidul Liberal doreşte ca funcţionarii să cunoască limba de stat şi a înaintat o iniţiativă legislativă care prevede completarea şi modificarea Codului Muncii. Astfel, potrivit iniţiativei, angajaţii întreprinderilor unde statul are acţiuni trebuie să cunoască obligatoriu limba oficială. În caz contrar, va fi interzisă încadrarea lor în câmpul muncii.
În textul proiectului de lege se mai menţionează: "Avem înregistrate aproximativ 1500 de întreprinderi de stat sau municipale care, în majoritate, oferă servicii populaţiei, iar angajaţii acestora interacţionează cu un număr nedefinit de beneficiari, iar pentru a le oferi posibilitatea recepţionării calitative a acestor servicii este imperios necesară cunoaşterea limbii de stat".
Deputaţii consideră că dialogul funcţionarilor publici cu cetăţenii în altă limbă decât cea de stat, este un fapt inadmisibil, explicând: "Necunoaşterea limbii oficiale de către angajaţii întreprinderilor de stat şi ai întreprinderilor cu capital majoritar de stat este inadmisibilă într-un stat de drept, bazat pe principii democratice, în care majoritatea absolută a cetăţenilor sunt purtătorii acestei limbi".
Pentru că iniţiativa PL să devină lege, ea trebuie să treacă de votul final în Parlament.
Precizăm că autorii acestui proiect de lege sunt Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Ion Hadârcă şi Ana Guţu. Aceştia consideră că, după ce modificările vor fi operate, oamenii vor primi servicii calitative de la angajaţii instituţiilor de stat.
Potrivit deputaţilor liberali, obligativitatea cunoaşterii limbii de stat este deja instituită prin legi speciale, pentru mai multe categorii de angajaţi, cum ar fi poliţişti, magistraţi sau avocaţi. Totodată, funcţionarii publici trebuie să cunoască limba de stat, indiferent de nivelul unităţii administrative în care sunt angajaţi.
Amintim că, anterior, başcanul Autonomiei Găgăuze, Mihail Formuzal, a declarat că va restitui scrisorile oficiale scrise doar în limba română. Astfel, documentele oficiale expediate pe adresa administraţiei de la Comrat vor fi reexpediate cu o scrisoare de însoţire în limba găgăuză.