Răspunsul la petiţiile cetăţenilor doar în limba de stat
alte articole
Potrivit unei iniţiative legislative înaintate de către Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă, autorităţile trebuie să fie nevoite să răspundă la petiţiile cetăţenilor doar în limba de stat, şi nu în limba în care au fost scrise.
Totodată, potrivit acestei iniţiative, vor primi răspuns în limba rusă sau găgăuză doar persoanele din localităţile populate preponderent de reprezentanţi ai minorităţilor etnice.
Această iniţiativă este salutată şi de funcţionarii Parlamentului, care consideră că acest lucru i-ar ajuta să facă mai uşor faţă volumului mare de muncă.
Autorii iniţiativei spun că funcţionarii de stat primesc, de obicei, petiţii scrise în limba rusă. Şi pentru că nu toţi o cunosc, suferă calitatea răspunsului.
În acest sens liberalul Valeriu Munteanu a declarat: "Corpul de funcţionari publici a întinerit considerabil, tinerii noştri scriu mai degrabă în limba engleză decât în limba rusă. I se va răspunde în limba română, iar acesta îşi va traduce documentul dacă are nevoie".
Potrivit funcţionarilor care trebuie să răspundă la petiţii, este foarte dificil să facă faţă în momentul acesta şi consideră că dacă va intra în vigoarea această lege va fi mult mai uşor. Petiţionarii vorbitori de limbă rusă se plâng că le sunt încălcate drepturile.
Precizăm că iniţiativa liberalilor nu a trecut de votul final în Parlament.
În anul 2011 la Parlament au fost înregistrate aproape 4.000 de petiţii, dintre care a mai mult de o treime au fost scrise în rusă sau alte limbi.