Iniţiativă legislativă: Rezultatul examinării petiţiilor va fi comunicat în limba de stat

Ana Chitoroagă
03.04.2012

Potrivit unei iniţiative legislative a deputaţilor liberali Ion Hadârcă şi Valeriu Munteanu de modificare a Legii cu privire la petiţionare, rezultatul examinării petiţiilor adresate structurilor administraţiei de stat va fi adus la cunoştinţa petiţionarilor în limba de stat, în scris sau în formă electronică.

Iniţiativa legislativă mai prevede ca în localităţile unde majoritatea o constituie populaţia de naţionalitate ucraineană, rusă sau bulgară, rezultatul examinării se va aduce la cunoştinţă petiţionarului în limba de stat sau în limba rusă, iar în localităţile unde majoritatea o constituie populaţia de naţionalitate găgăuză – în limba de stat, în limba găgăuză sau în limba rusă, informează Serviciul de presă al Parlamentului.

„Modificarea propusă este în conformitate cu legea privind accesul la informaţie şi nu limitează, în niciun fel, dreptul cetăţenilor la petiţionare, contribuind la standardizarea procedurilor administrative aferente, sporind calitatea procesului de examinare a petiţiilor şi de executare a deciziilor adoptate în urma examinării lor. Astfel, credem că este oportună racordarea legislaţiei naţionale a cadrului lingvistic existent în societate şi extinderea spectrului de servicii acordate petiţionarilor, având în vedere aspiraţiile europene ale Republicii Moldova”, se menţionează în nota informativă la proiectul de lege propus de deputaţii liberali.

Potrivit deputaţilor liberali, legea cu privire la petiţionare reglementează insuficient aspectul procedural ce ţine de limba în care urmează a fi întocmit răspunsul la petiţie, constatând că mii de funcţionari publici, care sunt obligaţi să cunoască doar limba română, în exerciţiul funcţiei, trebuie să întocmească răspunsuri la petiţii şi în altă limbă, de regulă în limba rusă, scrie agenţia ARENA.

Potrivit prevederilor actuale ale legislaţiei în vigoare, rezultatele examinării petiţiilor sunt prezentate petiţionarului în limba în care a fost scrisă petiţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor