Liber la afaceri pentru parlamentari. ANI critică dur noua manevră a politicienilor

Agenţia Naţională de Integritate critică dur proiect de lege iniţiat de mai mulţi senatori, în frunte cu Cristiana Anghel, care urmăreşte să le ofere parlamentarilor posibilitatea de a face parte din conducerea societăţilor comerciale fără a mai fi declaraţi incompatibili, reiese dintr-un comunicat remis joi de agenţie.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.06.2015

Agenţia Naţională de Integritate critică dur proiectul de lege iniţiat de mai mulţi senatori, în frunte cu Cristiana Anghel, care urmăreşte să le ofere parlamentarilor posibilitatea de a face parte din conducerea societăţilor comerciale fără a mai fi declaraţi incompatibili, reiese dintr-un comunicat remis joi de agenţie.

"Propunerea legislativă poate fi considerată o piedică pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în România şi care poate genera efecte negative asupra transparenţei şi legalităţii procesului decizional, afectând, totodată, angajamentele asumate de România prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a avertizat ANI.

În forma actuală, art. 82 din Legea nr. 161/2003 prevede următoarele: "Calitatea de deputat şi senator este, de asemenea, incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile".

Iniţiatorii proiectului de lege nu sunt mulţumiţi cu această prevedere şi vor să modifice legea astfel încât un parlamentar să scape de incompatibilitate dacă face parte din conducerea unei firme care nu are o activitate "sistematică şi efectivă". Cu alte cuvinte, nu va fi nicio problemă dacă parlamentar face parte din conducerea unei companii care are contracte mari, dar mai rare.

Senatorii interesaţi de această schimbare susţin însă că acesta este menit să uşureze instanţele de procesele birocratice care aduc deservicii statului de drept:

"Reglementarea propusă este motivată de necesitatea eliminării multor procese care apar datorită unor neglijenţe, ceea ce duce inutil la consum de timp şi bani. Sunt foarte multe cazuri când s-au înfiinţat societăţi comerciale care nu au funcţionat niciodată şi chiar s-a uitat de ele.

Aceste situaţii au fost constatate de ANI, care, conform legislaţiei actuale, sunt considerate ca stări de incompatibilitate. Pentru rezolvarea acestor situaţii, trebuie urmată o cale destul de lungă, plecând de la instanţele judecătoreşti din teritoriu, până la ÎCCJ. Considerăm că modificarea propusă elimină multe procese birocratice care aduc deservicii statului de drept".

ANI a evidenţiat că legiuitorul a stabilit foarte clar care sunt incompatibilităţile aplicabile calităţii de parlamentar, neavând nicio relevanţă dacă acesta a exercitat, în fapt, calitatea care îi aduce starea de incompatibilitate raportat la calitatea de parlamentar, a desfăşurat sau nu vreo activitate în cadrul societăţii comerciale, sau dacă respectiva societate comercială a realizat sau nu a realizat vreun venit.

"Considerăm că nu se poate exercita, în deplină legalitate, o funcţie de demnitate publică care obligă la respectarea principiului interesului naţional, dacă în acelaşi timp persoana este angrenată şi are interese şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea acestor două calităţi, respectiv cea de parlamentar şi cea de persoană deţinând anumite calităţi în cadrul unei societăţi comerciale, ar duce la atingerea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept.

Mai mult, opinăm că nu se justifică promovarea unui act normativ care are ca efect aducerea în legalitate a unei situaţii de incompatibilitate, cu atât mai mult cu cât pe rolul instanţelor de judecată există litigii având ca obiect incompatibilitatea prevăzută de art. 82 din Legea nr. 161/2003, litigii în care instanţele de fond au menţinut ca temeinice actele emise de ANI, în vederea punerii în aplicare a dispoziţiilor legale", se mai precizează în comunicatul ANI.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor