Marile partide îşi găsesc în sfârşit liniştea. Legea alegerilor parlamentare a fost adoptată
alte articole
Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 273 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi 8 abţineri, proiectul de lege referitor la alegerile parlamentare, proiect care, potrivit criticilor, consolidează monopolul partidelor mari, PNL şi PSD.
Noua lege, care urmează acum să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori.
Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma sa fie 308 deputaţi, 134 de senatori, cărora li se adaugă cei 18 parlamentari ai minorităţilor şi 6 parlamentari din partea diasporei. La ultimele alegeri parlamentare, din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori.
"După ‘marţea neagră’ din 2013, ar urma ‘miercurea neagră’ a democraţiei dacă legea privind alegerile parlamentare va fi votată în această formă. PNL şi PSD acţionează în virtutea aceluiaşi interes de a-şi prezerva cu orice preţ monopolul asupra vieţii politice din ţara noastră şi pentru a se eterniza la putere", declara, cu o zi în urmă, deputatul independent Remus Cernea.
Deputatul susţine că, în loc să avem o reformă electorală care să permită o reală competiţie, noua lege pentru alegerea parlamentului este una deosebit de restrictivă şi gândită pentru a reduce drastic şansele unor alternative la PSD şi PNL de a accede în noul legislativ.
"Fără o reală competiţie electorală, nu există nici o şansă veritabilă de reformare a clasei politice. Iar votul cetăţenilor din turul II al alegerilor prezidenţiale a fost unul care a cerut o schimbare masivă a actualei clase politice. Dacă legislaţia electorală nu va permite această schimbare, atunci mersul spre democraţie al ţării noastre va risca să fie blocat iar frustrările şi resentimentele foarte multor cetăţeni faţă de politicieni vor creşte", a subliniat Remus Cernea.
Iată câteva dintre prevederile extrem de restrictive la care face referire deputatul:
1. Prin Art. 94 alin. (2) pct. b), pragul electoral se ridică în loc să scadă. De la 5% prag pentru partide, 7% pentru alianţe formate din 2 partide şi 8% pentru alianţe formate din 3 sau mai multe partide, se ajunge la 8% pentru alianţele din 2 partide, la 9% pentru alianţele din 3 partide şi 10% pentru alianţele din 4 sau mai multe partide!
2. Prin Art. 54 alin. 2, se solicită un număr uriaş, de ordinul sutelor de mii de semnături pentru candidaţii la alegeri - ceea ce restrânge, de asemenea, şansa reală de participare la competiţia electorală mai ales pentru formaţiunile nou înfiinţate.
3. Pentru candidaţii independenţi, Art. 68 alin. 7 prevede că au dreptul la maximum 5 minute de campanie electorală la posturile publice pe perioada celor 30 de zile de campanie electorală, adică 10 secunde pe zi!
"Prin această lege, PNL şi PSD arată că nu doresc competiţie deschisă, dreaptă, ci vor să câştige printr-o lege făcută în avantajul lor. Altfel spus, PNL şi PSD pregătesc votul anti-Iohannis, pentru că dezbaterea privind schimbarea legii electorale a apărut în urma succesului votului pentru Klaus Iohannis la prezidenţiale. (...)
Partidele se pot înfiinţa acum cu doar 3 membri, faţă de 25.000 cât era prevăzut până anterior. Dar prezenţa acestora pe buletinul de vot ar putea fragmenta votul celor care doresc o schimbare. În mod ironic şi dramatic, votul celor care votează împotriva PSD şi PNL se va duce, prin redistribuire, exact spre partidele mari pe care nu le mai doresc la putere şi care timp de 25 ani au ţinut România pe loc", a evidenţiat Remus Cernea.
Recomandăm şi Remus Cernea vrea să spargă monopolul PNL-PSD. Apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.