Legislativul UE critică Turcia pentru suprimarea mass mediei
alte articole
Legislativul Uniunii Europene a exprimat îngrijorări cu privire la chestiunea democraţiei din Turcia, criticând Ankara pentru impunerea unor restricţii dure asupra mass mediei şi libertăţii de exprimare.
Actele Turciei „au aruncat dubii serioase asupra independenţei şi imparţialităţii sectorului juridic şi au demonstrat o intoleranţă tot mai mare faţă de opoziţia politică, protestele publice şi mass media critică”, au susţinut membrii forului european, joi, într-o rezoluţie.
Membrii Parlamentului European şi-au exprimat de asemenea temerile în legătură cu „decăderea reformelor democratice” din Turcia, făcând apel la un ajutor suplimentar pentru mass media independentă a ţării şi pentru grupurile societăţii civile.
Parlamentarii au contestat devotamentul guvernului de la Ankara faţă de democratie, ţinând cont de răspunsul acestuia la acuzaţiile de corupţie îndreptate împotriva mai multor figuri importante de pe scena politică turcă. Autorităţile turce au declanşat la sfârşitul anului trecut o amplă acţiune de suprimare a mass mediei, forţele de poliţie efectuând raiduri asupra sediilor mai multor entităţi media şi arestând un număr semnificativ de jurnalişti.
Turcia a alunecat într-o criză politică după ce zeci de oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri proeminenţi, apropiaţi de fostul premier Recep Tayyip Erdogan – acum preşedinte al Turciei – au fost arestaţi în 17 decembrie 2013 în cadrul unei investigaţii privind primirea de mite.
Scandalul, care s-a transformat într-o provocare serioasă pentru conducerea lui Erdogan, a dus la schimbarea cabinetului său.
Erdogan a denunţat scandalul de corupţie precum şi o serie de scurgeri de informaţii sensibile în mass media, declarând că totul a fost orchestrat de susţinătorii rivalului său, Fethullah Gulen, pentru a-i submina guvernul.
Gulen, care locuieşte într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania din 1999, a negat în repetate rânduri orice implicare.
De asemenea, pe 14 decembrie 2014, forţele de securitate turceşti au năvălit asupra sediului reţelei de televiziune Samanyolu şi asupra sediului ziarului Zaman, ambele fiind localizate în Istanbul. S-a afirmat că, atât reţeaua de televiziune cât şi ziarul, ar fi apropiate de Gulen.
În 19 decembrie un tribunal din Istanbul a emis un mandat de arestare pentru clericul autoexilat în SUA.
Erdogan a fost ales preşedinte al Turciei în august 2014 după ce s-a aflat mai mult de un deceniu în funcţia de premier al ţării.
În ultimele câteva luni, Turcia a adoptat o serie de legi controversate care urmăresc să sporească controlul autorităţilor ţării asupra sistemului juridic precum şi asupra accesului la Internet.