Legea "defăimării sociale". ONG-urile, nemulţumite de schimbările propuse de Dragnea

Proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea reflectă o lipsă cronică de înţelegere a fenomenului discriminării, acuză societatea civilă.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Schimbările pe care şeful interimar al PSD, Liviu Dragnea, a promis să le facă în textul controversatului proiect de lege care sancţionează "defăimarea socială" nu au convins societatea civilă. O serie de ONG-uri de marcă avertizează că aceste modificări nu remediază în niciun fel problemele fundamentale ridicate de iniţiativa pesedistului.

Activewatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Societatea Academică din România, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS şi Convenţia Organizaţiilor de Media solicită Camerei Deputaţilor să respingă Legea "defăimării sociale", iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea şi adoptat cu o surprinzătoare rapiditate de Senat.

"Conform declaraţiilor deputatului Liviu Dragnea, acesta îşi asumă că va elimina criteriul defăimării din cauza apartenenţei politice din lege, respectiv că va diminua cuantumul amenzilor. Presupunând că aşa se va întâmpla, aceste amendamente la proiect nu se adresează şi nu remediază în niciun fel problemele fundamentale puse de această lege care distruge ideea de protecţie efectivă împotriva discriminării în România. (...)

Considerăm acest proiect de lege un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare în România, care instituie responsabilitatea colectivă (un element caracteristic regimurilor totalitare), permite sancţionarea solicitărilor pentru autonomie ale comunităţilor minoritare, un proiect de lege ce dublează înrăutăţind prevederi din actuala legislaţie antidiscriminare şi încălcă directivele europene în materia nediscriminării", se arată în apelul societăţii civile.

În opinia ONG-urilor, acest proiect conţine definiţii vagi permiţând abuzuri, inclusiv limitarea libertăţii de exprimare. "Este de asemenea un proiect care instituie în interiorul CNCD-ului un alt organism de sancţiune inadecvat pentru domeniul discriminării, şi care nu respectă standarde de independenţă, transparenţă şi minime garanţii procesuale."

"Solicităm, astfel, retragerea imediată a proiectului. În cazul în care proiectul nu este retras, solicităm respingerea acestuia de Camera Deputaţilor. Solicităm, de asemenea, partidelor politice, pentru a-şi dovedi realul interes faţă de domeniul nediscriminării, să-şi sancţioneze primarii care evacuează forţat romi şi fără alternative decente de locuire, şi orice alt membru care se exprimă discriminatoriu sau se face vinovat de discriminare de orice fel", mai transmit organizaţiile respective.

Mai mult, ONG-urile le amintesc membrilor Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi care a votat raport de admitere pe acest proiect, că au la dispoziţie diferite instrumente pentru tragerea la răspundere a Guvernului pe teme ce ţin de drepturile omului.

"Temele care ar arăta o preocupare reală pentru datoria de parlamentar, membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi sunt: abuzurile poliţiei împotriva romilor, lipsa de implementare a Ordinului pentru desegregare de către ministrul Educaţiei, lipsa accesibilizării pentru persoanele cu dizabilităţi în întreaga Românie, abuzurile la adresa persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate, şi în general toate problemele semnalate în mod constant de multiple organisme internaţionale, de la ONU la Consiliul Europei şi CEDO", se mai precizează în documentul citat.

Pentru a citi analiza, pe larg, a Legii "defăimării sociale" realizată de ONG-uri intraţi aici

Legea "defăimării sociale"

În proiectul de lege iniţiat de Dragnea, defăimarea socială este definită ca fiind "fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social".

Grupul social e definit drept "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA".

Proiectul de lege în cauză prevede amenzi contravenţionale semnificative pentru defăimarea socială (1.000-30.000 de lei dacă ţinta defăimării este o persoană fizică sau 2.000-60.000 lei dacă discriminarea vizează un grup social).

După ce s-a confruntat cu un val de critici dure, Dragnea a promis, vineri, că va face unele modificări de substanţă în textul legii pentru a nu afecta libertatea de exprimare.

"Am urmărit toate observaţiile care au apărut în spaţiul public. În primul rând această lege nu este nici pe departe un mijloc de cenzură ci a fost gândită ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare şi respectul reciproc şi demnitatea umană. În multe ţări sunt organizate în colegii, universităţi astfel de cursuri. Lumea civilizată îşi ia măsuri ... ca urmare a unor provocări multiculturale.

Există posibilitatea să apară foarte multe tensiuni şi atitudini radicale. Vreau cu tot dinadinsul ca fiecare cetăţean român să se simtă în siguranţă. Într-adevăr, în textul legii plecând de la ideea că anumite minorităţi sau anumite grupuri s-ar putea organiza în structuri politice a apărut şi definiţia în funcţie de apartenenţa politică. Spiritul legii nu a fost de a proteja oamenii politici de critici. Dar pentru a elimina orice risc care poate apărea, această noţiune va fi scoasă din lege", a declarat Liviu Dragnea, citat de Hotnews.ro.

Şeful interimar al PSD susţine că obiectivul său a fost şi rămâne acela de a iniţia o educaţie pentru toleranţă. "Din acest motiv, ca iniţiator, voi depune în Camera Deputaţilor un amendament pentru a diminua foarte mult cuantumul amenzilor, să rămână la nivel simbolic. În Camera Deputaţilor vom analiza mult mai bine orice prevedere şi orice definiţie pentru a elimina orice risc."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne