Legea "defăimării sociale" a lui Dragnea. Cazanciuc: "Este nevoie de o formă de protecţie"
alte articole
Deşi susţine că nu cunoaşte integral textul controversatului proiect de lege care sancţionează dur aşa-numita "defăimare socială", iniţiat de şeful interimar al PSD Liviu Dragnea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a apreciat că este necesară o formă de protecţie a demnităţii umane.
Întrebat de ce avem nevoie de o astfel de lege când deja există norme care vizează discrimnarea, Cazanciuc a explicat că, în contextul actual, o astfel de iniţiativă este necesară.
"Nu trebuie decât să ne uităm în jurul nostru, în zilele noastre, să ne dăm seama că este nevoie de o formă de protecţie (a demnităţii umane - n.r.). Relaţiile sociale evoluează permanent este greu să spui dacă un text de acum 10 ani mai corespunde unor nevoi de protecţie, în momentul actual. (...) Este o iniţiativă parlamentară, am văzut-o. Nu cunosc textul integral să vă spun dacă aş fi avut sau nu o observaţie faţă de acest text, dar cred că este evident să găsim o formă de protecţie a demnităţii umane", a declarat Cazanciuc, citat de Mediafax.
Rămâne însă de văzut dacă soluţia este legea propusă de Dragnea, sau va veni din altă parte, a continuat ministrul, adăugând că în cazul în care legea "defăimării sociale" va genera "o dublă reglementare cu siguranţă cineva va semnala acest lucru".
Amintim că legea "defăimării sociale", despre care se spune că instituţionalizează practic poliţia politică a gândirii şi liberei exprimări, a fost adoptată, miercuri, de Senat, într-un timp record şi până la adoptare mai are doar un singur pas, Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege prevede că "defăimarea socială" s-ar putea sancţiona cu amendă de la 1.000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2.000 la 60.000 lei, dacă vizează un grup social.
Prin "defăimare socială" se înţelege fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la o categorie de persoane "care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiţii culturale, apartenenţă politică, orientare sexuală, origine socială, dizabilităţi, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA [sublinierea noastră, n.r.]".
Avocatul Antonie Popescu a declarat recent, pentru Epoch Times, că iniţiativa este de sorginte comunistă, contrară jurisprudenţei CEDO şi specifică statului totalitar. (Detalii aici)