Legea alegerilor parlamentare nu respectă Referendumul din 2009. Todiraşcu sesizează Avocatul Poporului
alte articole
Legea alegerii parlamentare este neconstituţională pentru că nu respectă rezultatul Referendumului din 2009 privind numărul maxim de 300 de parlamentari, iniţiat de Preşedintele României, validat de Curtea Constituţională şi nepus în aplicare de către Parlamentul României nici până astăzi, susţine senatorul Valeriu Todiraşcu, care a solicitat Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituţională în acest caz.
Magistraţii Curţii Constituţionale au stabilit, în motivarea deciziei nr. 682 din 27 iunie 2012, că Referendumul din 2009, deşi consultativ, are caracter obligatoriu, motiv pentru care Todiraşcu este de părere că orice lege care nu respectă acest rezultat încalcă dispoziţiile Constituţiei României potrivit cărora "suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum."
"Sunteţi dator, ca Avocat al Poporului, să atacaţi la CCR această lege care nesocoteşte voinţa populară şi să daţi posibilitatea CCR să confirme neconstituţionalitatea legii care nu aplica rezultatul Referendumului din 2009. O lipsă de reacţie din partea Instituţiei Avocatului Poporului va permite alunecarea României pe panta nerespectării legii şi a domniei bunului plac, ceea ce va marginaliza ţara noastră în rândul ţărilor europene.
Aveţi datoria să salvaţi, în ceasul al doisprezecelea, statul de drept în România pentru că numai Avocatul Poporului poate, în acest moment, să sesizeze Curtea Constituţională", i-a transmis senatorul valeriu Todiraşcu lui Victor Ciorbea.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.