Lăzăroiu: E fals că un salariu mai mare previne tentaţia de a băga mâna în bani publici

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

În contextul unor discuţii tot mai aprinse pe tema creşterii salariilor demnitarilor, analistul politic Sebastian Lăzăroiu a afirmat că o astfel de mărire trebuie păstrată într-un raport decent cu salariul mediu din ţara respectivă, nu cum s-a propus la noi, de aproape zece ori mai mult.

"Eu cred aşa. Mărirea salariilor demnitarilor trebuie păstrată într-un raport decent cu salariul mediu din ţara respectivă. De aproape zece ori mai mult nu mi se pare deloc decent. Demnitarii, de diferite ranguri, beneficiază de o mulţime de facilităţi, care reduc substanţial din cheltuielile lunare. E fals că un salariu mai mare previne tentaţia de a băga mâna în bani publici. Tentaţia vine din oportunităţile instituţionale.

Exemplu, dacă ai companii de stat nerentabile cu management politizat menite să alimenteze prin diferite căpuşe partidele, nimeni nu se va da în lături să folosească această oportunitate, indiferent de salariul pe care îl va avea. E ca şi cum spui că cetăţenii nu-şi plătesc impozitele pentru că au salarii mici. Păi, dacă-i aşa, hai să le mărim şi lor salariile ca să nu mai fie tentaţi de evaziune. E corect?", întreabă Sebastian Lăzăroiu.

Se mai zice că un salariu mare ar putea să atragă oameni mai competenţi în funcţiile publice, afirmaţie care este, în opinia fostului consilier prezidenţial, parţial adevărată.

"O asemenea logică poate introduce distorsiuni mari pe piaţa forţei de muncă. Un om foarte competent va putea fi oricând atras de o companie privată cu un salariu mai mare decât orice salariu mare ar oferi statul. Nu cred că în vreo economie statul îşi poate permite să se bată în termeni de pachete financiare cu o companie privată. Sau, dacă s-ar întâmpla aşa, atunci e ceva în neregulă cu acel stat. Ce vreau să zic e că obligatoriu trebuie să existe şi o altă motivaţie, mai puternică decât cea financiară, pentru a ocupa o demnitate: binele public", a subliniat Lăzăroiu.

Un raport disproporţionat între salariul demnitarului şi salariul mediu poate avea ca efect pervers dezinteresul demnitarului pentru creşterea salariului mediu, a continuat acesta, evidenţiind că, un raport echilibrat, l-ar obliga să muncească pentru mărirea salariului mediu. În felul ăsta îi creşte şi lui salariul.

"Dacă salariul mediu net acum e în jur de 400 de euro, atunci un demnitar n-ar trebuie să depăşească de 5 ori această mărime. Nu ştiu, unii vor zice 3, alţii 6. În orice caz, nu 9-10. N-am mai văzut statistici, dar dacă iar vom ajunge, după mărirea salariilor din sectorul de stat, să avem o medie mai mare la bugetari decât la privaţi, vom fi iar într-o situaţie anormală", a mai precizat Sebastian Lăzăroiu.

În ordonanţa de urgenţă adoptată miercuri de premierul interimar, Gabriel Oprea, se preciza că şeful statului, premierul şi şefii celor două camere ale Parlamentului vor avea un salariu brut de 21.540 de lei, iar net de 15.108 lei, vicepremierul - 20.000 de lei brut, 14.024 de net, miniştrii şi şefii de servicii de informaţii - 19.055 de lei brut, 13.365 de lei net şi lista continuă. În total sunt 48 de funcţii vizate de această ordonanţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne