Papahagi: Nimic nu justifică ridicarea unui centru islamic gigantic finanţat de o putere străină, cu concursul statului român

Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Decizia premierului Victor Ponta de a aproba construcţia celei mai mari moschei din Europa la Bucureşti, pe lângă care să funcţioneze o universitate pentru 6.000 de studenţi, a stârnit ample discuţii în spaţiul public cu privire la riscul şi oportunitatea unei astfel de decizii. Profesorul universitar Adrian Papahagi, unul dintre membrii fondatorii ai partidului M10, este de părere că subiectul moscheei de la Bucureşti este o fumigenă, dar şi un test al sănătăţii reacţiilor noastre.

Papahgai prezintă ingredientele "fumigenei"

1. o comunitate musulmană tradiţională redusă, perfect integrată şi fără puseuri extremiste, localizată în special în Dobrogea, unde beneficiază de moschei, unele bijuterii de arhitectură, precum cea de la Constanţa. La aceasta se adaugă o mână de imigranţi şi oameni de afaceri din Turcia şi lumea arabă, unii naturalizaţi – nici în rândurile lor nu s-au produs manifestări extremiste. Recensământul din 2012 numără 27.698 cetăţeni români de etnie turcă şi 20.282 de etnie tătară. În total sunt probabil puţin peste 70.000 de musulmani în România.

2. un premier iresponsabil aflat pe făraş, care se joacă cu sensibilităţile identitare (ieri era mândru că e român şi avea probleme cu saşii luterani, azi e prietenul musulmanilor, şamd). Acesta promite un proiect megalomanic, de parcă Bucureştiul ar fi un centru musulman: mega-moschee şcoală coranică.

3. un preşedinte turc, care nu îşi ascunde planurile de extindere a influenţei Turciei, folosind islamul şi care vrea să susţină financiar proiectul, după ce i-a oferit protecţie lui Ponta.

4. un fost preşedinte român care nu mai are decât discursul naţionalist la dispoziţie pentru a relansa un partid pe care tot el l-a îngropat, alături de admiratoarea lui Radu Mazăre (Elena Udrea n.r.), aka prietena lui Ponta şi Oprea, aka muza lui Cristoiu.

5. restul ţării, captivă a unui discurs setat prost.

"În toată această situaţie, poziţionarea corectă este opoziţia principială faţă de acest proiect inutil, finanţat de o putere străină, cu potenţial incendiar. Se pot construi moschei decente, acolo unde există comunităţi care le finanţează şi imami moderaţi, care respectă valorile acestei ţări. Nimic nu justifică ridicarea unui centru islamic gigantic finanţat de o putere străină, cu concursul statului român.

În paralel, trebuie evitată deturnarea politicianistă, naţionalistă a temei, adică pornirea unui incendiu pe partea cealaltă. Pe scurt, trebuie stins focul de paie al lui Ponta, nu transformat în incendiu. Nu e vorba de moschee, ci de şcoala coranică! Şi, în general, de simbolismul centrului musulman, de potenţialul de atracţie a tinerilor islamişti din lumea arabă", a afirmat Adrian Papahagi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne