Lavrov şi Pompeo vor discuta în Finlanda despre criza venezueleană

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (Johannes Simon/Getty Images)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni în 6 mai cu secretarul de stat american Mike Pompeo în Finlanda, a declarat agenţia de ştiri RIA citând, joi, un oficial rus.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe, a afirmat că Lavrov se va întâlni cu Pompeo în oraşul Rovaniemi, care va găzdui întâlnirea ministerială a Consiliului Arctic.

Potrivit RFE/RL, cei doi oficiali vor discuta despre situaţia din Venezuela, în condiţiile în care SUA şi Rusia s-au implicat într-un război al cuvintelor privind ţara sud-americană şi s-au ciocnit în privinţa modului în care ar trebui abordată şi soluţionată criza venezueleană.

Întâlnirea dintre Lavrov şi Pompeo a fost anunţată în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump a făcut apel la încetarea rapidă a suprimării poporului Venezuelei.

“Represiunea brutală a poporului venezuelean trebuie să înceteze şi trebuie să înceteze curând. Oamenii sunt înfometaţi. Nu au mâncare, nu au apă, şi aceasta a fost la un moment dat una dintre cele mai bogate ţări ale lumii”, a declarat Trump la Casa Albă în 2 mai.

Rusia şi-a consolidat legăturile militare cu Venezuela în ultimii ani şi în luna decembrie a trimis în ţara sud-americană avioane de luptă capabile nuclear pentru a participa la exerciţii militare comune. De asemenea, Moscova a continuat să trimită personal în Caracas, însă Ambasada Rusiei din capitala venezueleană a sugerat marţi că nu se va implica în violenţele care au loc pe străzi.

Miercuri, au izbucnit ciocniri violente între manifestanţi ai opoziţiei venezuelene şi membri ai forţelor armate. De altfel, soldaţi ai Gărzii Naţionale au lansat miercuri gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au încercat să blocheze o autostradă închisă ce ducea către o bază aeriană din estul capitalei Caracas.

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în luna ianuarie, a cerut miercuri organizarea de proteste masive în Venezuela. De asemenea, într-un mesaj postat pe conturile sale de social media, el a cerut forţelor militare să vină de partea sa, adăugând că Maduro nu mai beneficiază de suportul armatei.

La rândul său, Maduro a apărut miercuri la televiziunea de stat alături de ofiţeri militari şi din sectorul de informaţii şi a declarat că soldaţii “loiali şi ascultători” au oprit o tentativă de lovitură de stat organizată de Guaido.

De asemenea, Pompeo a declarat marţi pentru CNN că Maduro “a avut un avion pe pistă, era pregătit să plece în această dimineaţă, după cum înţelegem, şi ruşii i-au indicat că ar trebui să rămână”.

Venezuela suferă în prezent din cauza unei „inflaţii ce se apropie de 2 milioane la sută” şi a lipsei diverselor produse, de la alimente până la medicamente, scutece şi lapte praf. Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe la diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare. Criza economică a lovit atât de puternic, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Recent, Reuters a susţinut că un raport intern al ONU a sugerat că aproximativ un sfert dintre venezueleni au nevoie mare de asistenţă umanitară. Raportul a descris o imagine dură a ţării sud-americane, precizând că aproximativ 94% dintre cei 28,8 milioane de locuitori trăiesc în sărăcie. Raportul a mai arătat că 3,4 milioane de venezueleni au fugit din ţară şi 1,9 milioane ar urma să migreze în acest an. În plus, începând cu 7 martie, Venezuela a fost lovită de pene de curent, care au înrăutăţit şi mai mult condiţiile de trai din ţară.