Lavrov doreşte relaţii strânse ruso-sârbe în pofida ambiţiilor UE
alte articole
În timpul vizitei pe care o efectuează în Belgrad, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că, deşi Serbia doreşte să adere la Uniunea Europeană, Moscova va menţine relaţii cu ţara balcanică.
Lavrov a ajuns miercuri în capitala sârbă într-o vizită de două zile, având pe agendă dezvoltarea relaţiilor pe termen lung dintre Serbia şi Rusia.
“Întotdeauna am dorit ca partenerii să decidă liber şi să îşi dezvolte relaţiile politice”, a afirmat Lavrov la o conferinţă de presă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care conduce Serbia într-o mod echilibrat.
Serbia doreşte să intre în Uniunea Europeană dar, în acelaşi timp, încearcă să menţină legăturile tradiţionale strânse cu Rusia, cu care împărtăşeşte moştenirea creştin-ortodoxă şi care a susţinut Belgradul în numeroase dispute cu Occidentul.
Vucic a declarat că „Serbia se află pe o cale europeană, dar va continua să menţină cele mai bune relaţii cu Rusia”.
„Presupun că vor exista dorinţe diferite şi presiuni ca aceste relaţii să meargă în direcţie opusă, însă Serbia va rămâne pe aceeaşi linie”, a adăugat el.
În timpul unei călătorii ce a avut loc tot miercuri în Slovenia, Lavrov a criticat dur Occidentul şi Uniunea Europeană, în special, pentru că nu reuşesc să aibă relaţii bune cu Moscova şi pentru că încearcă să îndepărteze ţările din Balcani de Rusia.
„Cred că este absolut dăunător să impui o alegere falsă unei ţări, sugerând: fie mergi cu Vestul, fie cu Estul”, a precizat ministrul rus.
„Din păcate, unii dintre omologii noştri din Occident folosesc exact această logică atunci când comunică cu ţări din vestul Balcanilor, şi nu numai acolo.”
În timp ce liderii UE au impus condiţii dure pentru aderarea la blocul european – în special în privinţa statului de drept, a garantării libertăţilor fundamentale şi a soluţionării disputelor teritoriale regionale – ei susţin că nu au impus politici anti-Rusia ca o condiţie pentru aderare.
Vucic l-a asigurat pe Lavrov că, în ciuda ambiţiilor UE, Serbia nu va impune niciodată sancţiuni financiare Moscovei, aşa cum au făcut-o SUA şi Uniunea Europeană după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să acorde sprijin separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.
„Doresc să fie clar, Serbia nu va impune niciodată sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse”, a precizat Vucic.
Lavrov a susţinut că „nici Rusia şi nici Serbia nu îşi impun nimic una celeilalte”.
„Serbia este determinată să îşi menţină statutul neutru, ceea ce este un factor de stabilitate în Balcani”, a adăugat ministrul rus de Externe.
În plus, liderii americani şi europeni nu s-au opus în mod deschis politicii militare neutre a Belgradului.
Diverse naţiuni occidentale şi-au pus întrebări, totuşi, cu privire la crearea de către Serbia a unui centru umanitar comun ruso-sârb în oraşul sudic Niš, despre care oficialii occidentali suspectează că ar putea fi folosit de Rusia pentru a proteja spioni şi pentru a promova propagandă în regiunea Balcanilor.
Lavrov s-a întâlnit şi cu premierul sârb Ana Brnabic în timpul vizitei sale în Belgrad, care coincide cu cea de-a 180-a aniversare a stabilirii legăturilor diplomatice dintre Rusia şi Serbia.