Laura Ştefan: Unii politicieni chiar cred că nu sunt oameni obişnuiţi, ci probabil trimişii lui Dumnezeu

Laura Ştefan a analizat problema corupţiei din România, cauzele acesteia şi eforturile de a combate acest fenomen care a cangrenat ţara.
Laura Ştefan - Expert anticorupţie (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.10.2015

Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Expert Forum (EFOR), a fost intervievată de jurnaliştii de la televiziunea Al Jazeera English în cadrul unui reportaj având ca temă principală lupta anticorupţie din România, dar care abordează şi subiecte precum cheltuirea banului public, retrocedările ilegale sau defrişările masive. Vă oferim un scurt rezumat al opiniilor expertei, citată de expertforum.ro.

"Această ţară a suferit mulţi, mulţi ani din cauza oamenilor importanţi care au făcut ce au vrut fără să fie traşi la răspundere. Singurul lucru de care le pasă este mita lor. Situaţia din România este în momentul actual una de maximă intensitate, plină de confuzii şi turbulenţe.

În sfârşit, corupţia a devenit un obiectiv şi nu doar în vorbe propagandistice. Condamnările curg, televiziunea asaltează cu imagini cu personaje publice condamnate sau care urmează să fie anchetate, toată lumea din România vorbeşte de lupta anticorupţie. Pentru societatea civilă, pentru activişti, acestea sunt vremuri bune", a declarat Laura Ştefan.

Potrivit expertei anticorupţie, cheltuirea masivă şi ilegală a banului public a avut repercursiuni majore asupra vieţii cotidiene a cetăţenilor români.

"Diminuarea bugetului cât şi lipsa unei alocări eficiente a acestuia sunt vizibile la nivelul serviciilor acordate. Un exemplu în acest sens este sistemul de sănătate din România, unde procentajul celor care au dat sau au primit mită este îngrijorător, această tendinţă ȋn creştere datorându-se salariilor mici cu care este plătit personalul medical.

Dezinteresul clasei politice provine din credinţa reală a unora dintre ei că nu sunt oameni obişnuiţi, ci probabil trimişii lui Dumnezeu, după, iar această încredere este susţinută de imunitatea de care beneficiază pe parcursul mandatului aceşti reprezentanţi ai clasei politice", a mai precizat Laura Ştefan.

Interviul a atins şi unul dintre punctele fierbinţi şi mai recente care au tulburat scena politică din România. Referitor la bănuielile adresate actualului preşedinte, Klaus Iohannis, de obţinere ilegală a averii, Laura Ştefan a precizat că, indiferent de verdictul în cazul acestei situaţii, el se va afla abia după finalizarea mandatului de cinci ani al şefului statului.

"Economia ruinată a României se datorează în mare parte retrocedărilor proprietăţilor într-un timp în care legea nu funcţiona, proprietăţile publice ajungând astfel în mâna unor persoane cu diverse interese. Efectele unei economii disfuncţionale sunt vizibile şi la nivelul frumuseţilor naturale cu care România se poate mândri.

Defrişarea pădurilor se datorează retrocedărilor ilegale şi administraţiei deficitare a bunurilor statului. Instituţia competentă cu administrarea pădurilor, ROMSILVA, este cunoscută în ultimii anii pentru numeroasele dosare de corupţie deschise persoanelor din conducerea acestei organizaţii", a continuat Laura Ştefan.

Mai au cetăţenii români încredere în clasa politică? "În România problema corupţiei este amplă, iar cu fiecare dosar nou deschis al DNA-ului poţi observa din ce în ce mai mult noroi", a concluzionat Laura Ştefan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor