Laura Ştefan: Nu tot ce nu e ok e neapărat penal. Nu poţi pune toată greutatea pe umerii justiţiei penale
alte articole
Este complet nedrept ca toată greutatea pentru rezolvarea tuturor problemelor în România să fie pusă pe umerii justiţiei penale, nu este nici posibil, nici sănătos. Există şi alte forme de răspundere sub-utilizate azi şi care ar trebui revigorate, a reacţionat luni, pe pagina sa de Facebook, experta anticorupţie Laura Ştefan, pe marginea disputelor stârnite de controversata decizie a Curţii Constituţionale în cazul OUG 13.
"De ceva timp încoace nu prea mai vorbim decât cu oameni care au exact aceleaşi opinii ca noi. Orice diferenţă ne irită şi îi bănuim imediat pe interlocutori de tot ce e mai rău. Aşa am ajuns să construim un clivaj - sau poate mai multe - între oameni care cred cu fermitate lucruri diferite despre aceleaşi realităţi. Dacă nu vom începe să discutăm între noi clivajul asta se va adânci şi vom ajunge chiar să nu ne mai înţelegem deloc. Asta propuneam aici [Statul de drept – etapa maturizării]", a declarat Laura Ştefan.
Potrivit expertei anticorupţie, imunitatea legislativă - vot opinii politice - există peste tot în lume, nu e o invenţie românească.
"În România, Constituţia dă dreptul Guvernului să dea ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, adică tot legislaţie primară. Asta înseamnă că atunci când legiferează şi Guvernul are imunitate legislativă. Asta înseamnă că nu pot fi comise fapte penale prin simplul fapt al legiferării, oricât de proastă ar fi aceasta. Pot, însă, să se comită fapte penale în legătură cu procesul de legiferare. Poate, de pildă, să există o luare de mită pentru a promova un anumit act normativ (cazul Severin). De altfel şi în justiţie vorbim despre o imunitate funcţională a judecătorilor şi procurorilor - a explicat asta într-o postare Cristi Danileţ", a explicat Laura Ştefan.
Cât priveşte conflictele de natură constituţională, în analizarea lor Curtea Constituţională se uită la situaţia de fapt. În opinia expertei anticorupţie, ce e aparte în ultimul conflict e că una dintre părţile implicate era o instituţie din sistemul judiciar şi s-a ajuns la analizarea unui dosar.
"Nici nu s-ar putea închipui vreo ipoteză prin care justiţia să fie parte într-un asemenea conflict altfel decât prin acte care îi sunt proprii. În concluzie nu tot ce nu e ok e neapărat penal. Există şi alte forme de răspundere sub-utilizate azi şi care ar trebui revigorate. De altfel e complet nedrept ca toată greutatea pentru rezolvarea tuturor problemelor în România să fie pusă pe umerii justiţiei penale. Nu e nici posibil, nici sănătos. Dacă nu vom începe să discutăm despre aceste lucruri vom intra într-un blocaj total şi nimeni nu va mai înţelege ce spune interlocutorul. Părerea mea", a precizat Laura Ştefan.