OUG 13 şi protestele din România în atenţia Comisiei de la Veneţia. În interpretarea lui Tudorel Toader

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă după ce Guvernul a adoptat "noaptea, ca hoţii", OUG 13. Situaţia din România a fost prezentată şi Comisiei de la Veneţia de nimeni altul decât Tudorel Toader, succesorul lui Iordache la Ministerul Justitiei.
Loredana Diacu
12.03.2017

alte articole

Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
12.03.2017

Noul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, că la invitaţia preşedintelui Comisiei de la Veneţia, a prezentat în cadrul sesiunii plenare a acestui for un raport privind ordonanţele de urgenţă 13 şi 14, atitudinea civică şi protestele legate de acest subiect, relatează Agerpres.

"Preşedintele Comisiei mi-a adresat invitaţia (...) de a face o prezentare în plenul Comisiei privind evoluţiile constituţionale, legislative recente din România. Am făcut deja această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? Ordonanţa 13 cu legea de respingere, ordonanţa 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoţit aceste evenimente legislative, despre decizia Curţii Constituţionale care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial. Am prezentat conţinutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă şi consecinţele sociale pe care le-au generat", a declarat Toader, la Digi 24.

Ministrul a mai informat că este membru titular în Comisia de la Veneţia şi participă la lucrări alături de Bogdan Aurescu, membru supleant şi a susţinut că acest raport era necesar pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneţia.

"Numai comunicând corect şi la timp conţinutul şi evoluţiile la care m-am referit, evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realităţile sociale, juridice", a precizat ministrul Justiţiei.

Întrebat dacă va cere Comisiei de la Veneţia un punct de vedere, după decizia prin care CCR a constatat un conflictul între DNA şi Guvern pe motiv că procurorii anticorupţiei au anchetat adoptarea OUG 13, ministrul Justiţiei a răspuns că acest for nu poate modifica deciziile CCR.

Reamintim că din data de 31 ianuarie, când, în pofida protestelor stradale, a criticilor din partea societăţii civile, a organizaţiilor magistraţilor, instituţiilor anticorupţie etc. Guvernul a adoptat OUG 13, cetăţenii vin zi de zi şi seară de seară în Piaţa Victoriei, devenită epicentrul luptei paşnice pentru schimbare în România.

Apogeul protestelor a fost atins pe 5 februarie, când aproximativ 600.000 de protestatari au ieşit în stradă în întreaga Românie din care circa 300.000 în Bucureşti. În aceeaşi seară, premierul Grindeanu a anunţat abrogarea OUG 13 şi, după aproape alte trei săptămâni, Parlamentul a respins şi el ordonanţa, nu înainte de a mai încerca varii eschive.

Protestele au continuat însă, oamenii cerând în continuare demisia celor ce au greşit, precum şi o reformare profundă a clasei politice. În paralel cu protestele, cetăţenii strâng semnături pentru Proclamaţia România 2017 şi pentru referendumul vizând demiterea Gabrielei Firea.

Cele mai recente nemulţumiri ale protestatarilor vizează decizia CCR care a înfierat DNA pentru anchetarea adoptării OUG 13 şi tenativele repetate ale unor palamentari precum Şerban Nicolae de a graţia corupţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor