Lanţ uman de opt kilometri împotriva deschiderii unor mine de cărbune
alte articole
Sâmbăta, 23 august 2014, graniţa germano-polonă va găzdui o demonstraţie masivă împotriva deschiderii minelor de cărbune din regiunea Lusatia - cea mai mare regiune minieră pentru exploatarea lignitului din Europa.
Organizatorii, Greenpeace împreună cu organizaţii partenere şi asociaţii locale invită oamenii să se alăture pentru a crea un lanţ uman lung de opt kilometri, ce va lega două sate din cele două ţări ameninţate de deschiderea unor noi exploatări de lignit de suprafaţă.
"De la biserica Kerkwitz din Germania, peste râul Neisse, la şcoala Gabrice din Polonia, oamenii îşi vor da mâna pentru a-şi arăta opoziţia faţă de minele de cărbune şi în semn de solidaritate cu oponenţii locali", anunţă Greenpeace într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
Greenpeace atrage atenţia asupra faptului că în urma deschiderii minelor de cărbune din Lusatia peste 6.000 de oameni din regiunea de graniţă şi-ar putea pierde casele şi mijloacele de trai, miliardele de tone de lignit pe care intenţionează să le exploateze compania suedeză Vattenfall şi grupul polonez PGE aflându-se sub o serie de sate locuite.
Potrivit lui Meri Pukarinen, coordonatorul campaniei pentru climă şi energie din Polonia, dacă planurile pentru exploatarea lignitului vor deveni realitate, zona Lusatia "se va transforma în cea mai mare, murdară şi prăfuită zonă din Europa. Lignitul va fi folosit pentru a genera electricitate mult timp după anul 2050, forţând Europa să contribuie masiv cu emisii cu efect de seră care distrug clima."
"Lanţul Uman arată clar că mişcarea împotriva cărbunelui se dezvoltă, nu doar în Germania şi Polonia, dar pe cuprinsul întregii Europe. Ne aşteptăm să se alăture oameni din peste 14 ţări europene, care să declare: «Era cărbunelui s-a sfârşit, acum este timpul pentru energie regenerabilă!»”, mai scrie Meri Pukarinen.
Greenpeace reaminteşte că lignitul este cărbunele cel mai poluant. Arderea sa duce la emiterea unor cantităţi uriaşe de CO2 - cea mai mare ameninţare pentru climă.
Printre participanţii în lanţul uman se vor număra şi români, inclusiv voluntari din partea Greenpeace România.