Lamentările lui Lavrov: Uniunea Europeană ar fi de vină pentru ruptura relaţiilor cu Rusia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susţinut, luni, că ruptura dintre Rusia şi Uniunea Europeană a început cu mulţi ani în urmă, odată cu mişcarea Euromaidan, care a avut drept rezultat debarcarea preşedintelui Viktor Ianukovici. În opinia şefului diplomaţiei ruse, situaţia a fost amplificată apoi de sistarea de către UE a mecanismelor de cooperare cu Rusia, iar situaţia va determina Kremlinul să încerce să dezvolte relaţiile cu statele europene în mod bilateral.

„Oricine se interesează, chiar şi numai puţin despre situaţia din Europa, ştie că această ruptură s-a produs deja de mulţi ani. UE rupe în mod consecvent relaţiile”, a declarat Lavrov la Sankt Petersburg, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez Pekka Haavisto, potrivit EFE şi Agerpres.

Citiți și Rusia depune noi acuzaţii împotriva unei membre a echipei lui Navalnîi - Liubov Sobol

Viktor Ianukovici a fost dat jos în urma unor luni de demonstraţii generate de corupţia regimului ucrainean şi de decizia de ultimă oră a preşedintelui Ianukovici de a renunţa la acordul cu UE. Încercarea regimului ucrainean de a înăbuşi prin violenţă demonstraţiile - cunoscute sub numele de Euromaidan - au dus în cele din urmă la debarcarea preşedintelui Viktor Ianukovici şi fuga acestuia la Moscova. Căderea regimului ucrainean, considerat o marionetă a Moscovei, a declanşat răspunsuri dure din partea Moscovei, care a pornit un conflict îngheţat în Estul Ucrainei şi a anexat Crimeea, încălcând legislaţia internaţională.

Încercând să clarifice declaraţiile sale de vinerea trecută despre o posibilă „ruptură” în relaţiile dintre Rusia şi UE dacă aceasta din urmă va sancţiona Moscova în urma arestării şi condamnării ulterioare a opozantului Aleksei Navalnîi, Lavrov a spus că momentul cheie în care UE şi-a demonstrat „neputinţa” a fost „lovitura de stat” din februarie 2014 de la Kiev.

Citiți și Lavrov avertizează cu ruperea relaţiilor cu UE în cazul în care blocul aplică noi sancţiuni

„Eu consider că exact atunci a avut loc o autentică umilire a Uniunii Europene”, a susţinut Lavrov despre revoluţia din Ucraina, acuzând UE că a stat cu braţele încrucişate în faţa atacurilor la care au fost supuşi locuitorii Crimeei şi ai Donbasului din partea noii puteri de la Kiev.

Lavrov a acuzat de asemenea Bruxellesul că a renunţat în ultimii ani la toate „mecanismele” de cooperare dintre cele două părţi, inclusiv la summiturile care se desfăşurau de două ori pe an şi la întâlnirile anuale dintre guvernul rus şi comisarii europeni. „Sunt deja şapte ani de când nu mai participăm la aceste mecanisme. Cadrul relaţiilor a fost distrus în mod conştient la iniţiativa UE”, a mai spus el, constatând faptul că în prezent contactele dintre Moscova şi Bruxelles sunt la un nivel minim şi se limitează la chestiuni punctuale precum soluţionarea conflictului sirian sau programul nuclear iranian.

În opinia lui Lavrov, această situaţie ar obliga Moscova „să fie pregătită pentru orice evoluţie a evenimentelor” în relaţia cu UE, subliniind însă că Rusia „nu are nicio problemă” în relaţiile cu majoritatea ţărilor europene.

Citiți și Soţia lui Alexei Navalnîi a părăsit Rusia ajungând în Germania

„Nu trebuie să confundăm UE cu Europa. Noi nu plecăm din Europa. În Europa avem mulţi prieteni. Vom continua să dezvoltăm cu ei relaţii reciproc avantajoase”, a declarat în continuare ministrul rus.

Citiți și Rusia cere prin Interpol arestarea unui aliat cheie al lui Navalnîi. Lituania refuză