Lavrov avertizează cu ruperea relaţiilor cu UE în cazul în care blocul aplică noi sancţiuni

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană dacă blocul va impune sancţiuni economice, potrivit extraselor dintr-un interviu postat vineri pe site-ul ministerului.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident au fost supuse unor presiuni sporite după arestarea şi condamnarea opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, evoluţie care a a stârnit noi solicitări de posibile noi sancţiuni.

Citiți și Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"

Trei diplomaţi europeni au declarat joi, pentru Reuters, că Uniunea Europeană ia în considerare să impună interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor aliaţilor preşedintelui rus Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franţa şi Germania şi-au manifestat dorinţa de a avansa cu măsuri punitive la adresa Moscovei.

Numărul vocilor care cer sancţiuni a crescut după ce Moscova a înfuriat ţările europene, săptămâna trecută, expulzând diplomaţi germani, polonezi şi suedezi, fără să-l informeze pe Joseph Borell, şeful politicii externe a UE, aflat într-o vizită oficială la Moscova.

Citiți și Doctorul rus care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit cu noviciok moare brusc

Parisul şi Berlinul consideră acum că trebuie să dea un răspuns adecvat.

Ministrul rus de Externe a fost întrebat într-un interviu publicat vineri, dacă Moscova se va îndrepta acum spre ruperea legăturilor cu UE.

Citiți și Rusia: Proiect legislativ ca structurile de forţă să aibă acces la datele de localizare a telefoanelor mobile, fără mandat

"Plecăm de la faptul că suntem pregătiţi (pentru asta). În cazul în care vom vedea din nou sancţiuni impuse în unele sectoare care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile sfere", a spus Lavrov.

"Nu vrem să ne izolăm de viaţa globală, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă doriţi pace, atunci pregătiţi-vă pentru război", a spus diplomatul.

Citiți și Cu Borell la uşă, Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe