UE expulzează trei diplomaţi ruşi ca răspuns la o acţiune similară a Moscovei

Joseph Borrell
Joseph Borrell (KENZO TRIBOUILLARD/AFP via Getty Images)

Germania, Polonia şi Suedia au expulzat trei diplomaţi ruşi dând un răspuns coordonat, pe 8 februarie, expulzării a trei diplomaţi ai Uniunii Europene de către Rusia în timp ce şeful politicii externe a UE, Joseph Borell, se afla în vizită la Moscova săptămâna trecută.

Expulzările subliniază volatilitatea relaţiilor est-vest şi o eroziune a încrederii în rândul foştilor inamici ai războiului rece. Occidentul acuză Moscova că încearcă să îl destabilizeze, iar Kremlinul respinge cererile Europei, pe care le consideră o intervenţie străină în treburile interne.

Relaţiile dintre blocul european şi Moscova s-au înrăutăţit dramatic în ultimele luni, după incidentul Navalnîi, când cunoscutul opozant rus a acuzat deteriorarea dramatică a stării de sănătate la bordul unui zbor. Navalnîi a ajuns în Germania, care a confirmat acuzaţiile făcute de colaboratorii lui în ceea ce priveşte otrăvirea lui cu noviciok, implicând Kremlinul.

Deşi nu a expus dovezi în acest sens, Germania, prin cancelarul Angela Merkel şi ministrul de Externe, Heiko Maas, au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceapă o anchetă asupra incidentului, lucru pe care Kremlinul l-a refuzat.

În urma arestării lui Navalnîi imediat la întoarcerea sa în Rusia, şeful diplomaţiei europene, Joseph Borell, a efectuat o vizită la Moscova, pentru a încerca să detensioneze relaţia. Cu toate acestea, Rusia a trimis un mesaj clar blocului, efectuând expulzări ale unor diplomaţi europeni chiar în timpul vizitei.

Borrell a spus că a aflat de expulzări prin intermediul reţelelor sociale în timp ce discuta cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Moscova pe 5 februarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, pe 8 februarie, că îndepărtarea diplomaţilor din Germania, Polonia şi Suedia, pe care Moscova i-a acuzat de participare la protestele organizate luna trecută pentru susţinerea lui Navalnîi, a avut loc cu o zi înaintea vizitei lui Borrell.

Ministerul de Externe al Germaniei, într-o declaraţie cu privire la expulzarea unui diplomat rus, a declarat că diplomatul german demis de Moscova „doar îşi îndeplineşte sarcina de a raporta de la faţa locului în mod legal”.

Ministerul de Externe al Poloniei a declarat că a ordonat unui membru al consulatului Rusiei din oraşul Poznan să plece „în conformitate cu principiul reciprocităţii şi în coordonare cu Germania şi Suedia”.

Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a declarat că acţiunea guvernului de la Stockholm a fost un „răspuns clar la decizia inacceptabilă [rusă] de a expulza un diplomat suedez care îşi îndeplinea doar atribuţiile”.

Ministerul de Externe rus a declarat că acţiunea ţărilor UE împotriva diplomaţilor săi este „nejustificată şi neprietenoasă”, a raportat agenţia de ştiri Interfax.

Apel ignorat, afirmă Borrell

Într-un mesaj postat la sfârşitul zilei de 7 februarie, Borrell a spus că pledoariile sale adresate Rusiei de a opri expulzările au fost ignorate.

Riho Terras, fost şef al apărării din Estonia, acum parlamentar al UE, a început o campanie care cere demisia lui Borrell.

Dar Comisia Europeană a declarat că nu regretă faptul că Borrell a efectuat prima sa călătorie la Moscova în calitate de coordonator al politicii externe a UE, deoarece Rusia se îndrepta spre o confruntare pe care Borrell a încercat să o evite.

„Vizita a fost necesară. Nu renunţi la o călătorie deoarece pare dificilă", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, la Bruxelles. „O vizită nu este un succes sau un eşec pe baza a ceea ce se întâmplă într-un anumit moment.”

Pe de altă parte, Peskov a declarat reporterilor că oficialii ruşi „nu au fost iniţiatorii prăbuşirii relaţiilor”.

Pe 9 februarie, Borell se va adresa Parlamentului European, care a cerut sancţiuni, respectiv oprirea finalizării proiectului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.

Unele state UE cer acum intensificarea sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei, au afirmat doi diplomaţi.

Polonia a convocat un apel video de două ore cu statele UE pe 8 februarie, la care s-au alăturat trimişi din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Ucraina, precum şi doi aliaţi ai lui Navalnîi - Vladimir Aşurkov şi Leonid Volkov - pentru a discuta politica privind Rusia, inclusiv sancţiunile.

„Deconectarea” estului de vest

În timpul vizitei lui Borrell în Rusia, acesta a susţinut o conferinţă de presă împreună cu ministrul rus de Externe, la care Lavrov a descris UE drept „un partener de încredere”, iar spaniolul a lăudat vaccinul rusesc COVID-19.

Borrell a mers la Moscova pentru a solicita eliberarea lui Navalnîi şi pentru a încerca să relanseze relaţiile UE-Rusia. Dar, în postarea sa pe blog din 7 februarie, a spus că respectiva conferinţă de presă din 5 februarie a fost „organizată în mod agresiv”, iar vizita a fost „foarte complicată”.

„Rusia se deconectează progresiv de Europa şi priveşte valorile democratice ca pe o ameninţare existenţială”, a scris Borrell. „Statele membre vor trebui să decidă următorii paşi şi aceştia ar putea include sancţiuni”.

Miniştrii de externe ai UE vor discuta despre Rusia pe 22 februarie.

Occidentul a impus sancţiuni asupra Rusiei după ce a anexat Crimeea în 2014. Cu toate acestea, poziţia Kremlinului de furnizor important de energie, şi apropierea cancelarului german şi a preşedintelui francez de Kremlin face ca relaţia dintre blocul european şi Moscova să fie complexă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe