Cu Borell la uşă, Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Ministerul rus de Externe a declarat vineri că expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania pentru participarea la un miting în sprijinul liderului opoziţiei Alexei Navalnîi.

Anunţul a venit în momentul în care şeful diplomaţiei Uniunii Europene i-a spus ministrului de Externe al Rusiei că tratamentul lui Navalnîi reprezintă „un punct coborât” în relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova.

Ministerul a declarat că diplomaţii din Suedia şi Polonia - la Sankt Petersburg - şi din Germania - la Moscova - au luat parte la mitingurile „ilegale” din 23 ianuarie. Zeci de mii de oameni din Rusia au ieşit în stradă în ziua respectivă pentru a protesta împotriva arestării lui Navalnîi, cel mai proeminent critic al Kremlinului.

Diplomaţii au fost declaraţi „persona non grata” şi au fost obligaţi să părăsească Rusia „în scurt timp”, se spune într-o declaraţie a ministerului.

Şeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, care s-a întâlnit vineri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat înainte de şedinţă că „relaţiile noastre sunt supuse unei tensiuni severe, iar cazul Navalnîi este un punct scăzut în relaţiile noastre”.

Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie la întoarcerea din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină. El susţine că Vladimir Putin a ordonat asasinarea sa.

Marţi, un tribunal din Moscova a decis că în timp ce se afla în Germania, Navalnîi a încălcat condiţiile controlului judiciar la care fusese obligat din cauza unei condamnări pentru presupusă spălare de bani în 2014. Tribunalul i-a ordonat să execute doi ani şi opt luni de închisoare. Decizia a determinat indignarea internaţională şi protestte în două weekenduri, în cadrul cărora au fost arestate brutal peste 10 mii de persoane, conform unor organizaţii de monitorizare a protestelor din Rusia.

După întâlnirea sa cu Lavrov, Borell a spus că şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la închisoarea lui Navalnîi şi arestările a mii de oameni care au demonstrat în sprijinul său. Oficialul UE a declarat că a comunicat, de asemenea, sprijinul blocului european pentru eliberarea lui Navalnîi şi pentru o investigaţie a otrăvirii sale din august.

La rândul său, Lavrov a acuzat din nou oficialii europeni că refuză să facă publice dovezile otrăvirii. Kremlinul a spus că nu va asculta criticile occidentale cu privire la condamnarea lui Navalnîi şi la acţiunile poliţiei împotriva susţinătorilor săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe