Rusia cere prin Interpol arestarea unui aliat cheie al lui Navalnîi. Lituania refuză
Un tribunal din Moscova a ordonat miercuri arestarea unui aliat important al liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi. Lituania, unde locuieşte subiectul mandatului de arestare emis de Rusia, a respins imediat cererea.
Acţiunea împotriva lui Leonid Volkov, decisă de Judecătoria Basmanny, este considerată parte a efortului regimului Putin de a înăbuşi demonstraţiile care cer eliberarea lui Navalnîi, un critic vehement al Kremlinului, care a fost închis din 17 ianuarie.
Volkov, strategul şef al lui Navalnîi, a fost acuzat că i-a încurajat pe minori să ia parte la mitinguri neautorizate, acuzaţie care i-ar putea aduce până la trei ani de închisoare.
Opozantul a fost deja inclus pe o listă de căutare internaţională.
Volkov, care locuieşte în străinătate din 2019, a respins acuzaţiile, iar guvernul lituanian a refuzat să execute ordinul instanţei ruse. „Utilizarea instrumentelor internaţionale pentru urmărirea penală motivată politic este o practică greşită”, a spus ministrul lituanian de Interne, Agne Bilotaite.
„Această măsură ridică îndoieli serioase cu privire la apartenenţa Rusiei la aceste organizaţii”, a declarat aceasta, referindu-se la mandatul rus de arestare transmis prin Interpol.
Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, cel mai important critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat imediat după întoarcerea din Germania, unde a petrecut cinci luni recuperându-se după otrăvirea cu agentul noviciok, de care este acuzat Kremlinul. Autorităţile ruse au respins acuzaţia.
Arestarea lui Navalnîi şi condamnarea lui ulterioară, survenită în scurt timp, au generat proteste în toată Rusia, la care au participat zeci de mii de persoane. Autorităţile ruse au arestat aproximativ 10 mii, motivând că protestele nu erau autorizate, şi au înăbuşit manifestaţiile cu violenţă.
Pe 2 februarie, Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor controlului judiciar impus după o condamnare cu suspendare, primită în 2014 pentru "delapidare", pe care Navalnîi a respins-o ca fiind fabricată. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis de asemenea că este ilegală.
Într-o schimbare de strategie pe fondul represiunii desfăşurate de Kremlin, Volkov a spus săptămâna trecută că demonstraţiile pro-Navalnîi ar trebui să se întrerupă până în primăvară, argumentând că încercarea de a organiza mitinguri în fiecare weekend ar duce doar la alte mii de arestări şi ar epuiza participanţii.
Însă marţi, Volkov a anunţat o nouă formă de protest, îndemnând locuitorii marilor oraşe să se adune temporar în curţile rezidenţiale duminică, cu lanternele de la telefonul mobil aprinse.
El a susţinut că noile tactici - similare celor folosite de protestatarii anti-guvernamentali din Bielorusia - ar împiedica poliţia rusă să înăbuşe violent protestul şi ar permite mai multor oameni să participe fără teamă de represiuni.
Arestarea lui Navalnîi şi reprimarea protestelor au crescut şi mai mult tensiunile dintre Rusia şi Occident. Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut Rusiei să-l elibereze pe Navalnîi, dar Kremlinul le-a acuzat că s-au amestecat în afacerile interne ale Rusiei şi a avertizat că nu va asculta criticile occidentale cu privire la condamnarea lui Navalnîi.