Soţia lui Alexei Navalnîi a părăsit Rusia ajungând în Germania

Alexei Navalny
Alexei Navalny (Vasili Shaposhnikov / Kommersant Photo via Getty)

Soţia politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi a plecat din Rusia către Germania, cu un avion, în circumstanţe neclare.

Iulia Navalnaia a luat avionul de pe aeroportul Domodedovo din Moscova pe 10 februarie şi a ajuns la Frankfurt seara.

Citiți și Rusia cere prin Interpol arestarea unui aliat cheie al lui Navalnîi. Lituania refuză

Deutsche Welle a raportat că nu a fost văzută părăsind zona de tranzit a aeroportului, dar pasagerii zborului Lufthansa au confirmat că se află la bord.

Anterior, agenţia rusă Interfax a citat o sursă care susţinea că Navalnaia a plecat în Germania, fără să ofere detalii.

Citiți și Cu Borell la uşă, Rusia expulzează diplomaţi din Suedia, Polonia şi Germania

Avocatul Iuliei Navalnaia, Svetlana Davîdova, nu a putut confirma raportul atunci când a fost întrebată de către agenţia de ştiri TASS, spunând că nu "are astfel de informaţii".

Iulia a fost reţinută temporar pentru că a participat la mitinguri neautorizate, în sprijinul soţului ei arestat şi condamnat în procese politice.

Citiți și Kremlinul pus pe treabă: Navalnîi din nou în tribunal, pentru "denigrarea onoarei"

Plecarea ei a dus la speculaţii că ar fi fugit din Rusia deoarece este îngrijorată să nu-şi piardă libertatea şi din motive de siguranţă, ca urmare a represiunii împotriva susţinătorilor şi colaboratorilor lui Navalnîi, care cereau eliberarea sa din închisoare.

Revista germană Der Spiegel, citând surse, a raportat că Navalnaia a ajuns în Germania pentru motive „private”, fără a oferi detalii suplimentare.

Citiți și Rusia: Proiect legislativ ca structurile de forţă să aibă acces la datele de localizare a telefoanelor mobile, fără mandat

Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, imediat după întoarcerea în Rusia din Germania, unde s-a recuperat timp de cinei luni ca urmare a unei încercări de asasinare prin otrăvire - presupusul agent toxic fiind neurotoxina noviciok - din gama militară produsă de armata Rusiei. Acest lucru ar implica liderii de la Kremlin, care, însă, neagă cu tărie acuzaţiile.

În 2 februarie un tribunal moscovit l-a condamnat ulterior pe Navalnîi la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor controlului judiciar, pentru o condamnare cu suspendare din 2014, pe care o primise într-un proces politic.

Citiți și Doctorul rus care l-a tratat pe Navalnîi după ce a fost otrăvit cu noviciok moare brusc

Otrăvirea, survenită astă vară, cât şi arestarea şi noua condamnare a lui Navalnîi, au generat tensiuni majore între Rusia şi Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe