Lagarde găsită vinovată de “neglijenţă” în cazul Tapie, dar scapă de închisoare

Şefa FMI a fost găsită vinovată de neglijenţă în serviciu în scandalul Tapie, dar magistraţii francezi au evitat o pedeapsă cu închisoarea.
Christine Lagarde, directoarea FMI.
Christine Lagarde, directoarea FMI. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional, a fost găsită vinovată de “neglijenţă” pentru rolul său, în timp ce era ministru de finanţe al Franţei, în efectuarea unei plăţi din visteria statului francez către magnatul Bernard Tapie în 2009.

Totuşi, Curtea de Justiţie a Republicii – un tribunal special pentru miniştri – a ales să nu anunţe nicio pedeapsă cu închisoarea. Ea ar fi înfruntat un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.

Lagarde şi-a menţinut nevinovăţia şi procurorul a cerut o achitare într-un caz “foarte subţire”, după ce a indicat că acest caz nu ar trebui adus la Curtea de Justiţie.

Statul francez vs. Bernard Tapie

Procesul s-a concentrat pe decizia lui Lagarde din 2007 de a permite soluţionarea pe cale extrajudiciară a unei dispute îndelungate între omul de afaceri Bernard Tapie statul francez.

Scandalul a început în 1993. La acea vreme, Tapie era ministru pentru afaceri urbane şi a trebuit să îşi vândă partea din compania Adidas pentru a evita un conflict de interese. Credit Lyonnais, care era controlată la acea vreme de statul francez, a cumpărat partea lui Tapie pentru aproximativ 472 milioane de euro. Un an mai târziu, banca a vândut acţiunile la un preţ aproape dublu. Dar, deoarece nu a primit niciun euro din suma suplimentară de 400 de milioane obţinută prin vânzare, Tapie a apelat la tribunal.

După câţiva ani, el a primit peste 100 milioane de euro pagube prin decizia unei instanţe. Dar verdictul a fost revocat de o instanţă superioară. Apoi, Tapie a sugerat că acest caz să fie dus la o curte de arbitraj. A fost neaşteptată decizia lui Lagarde de a se conforma plătind banii lui Tapie, ţinând cont că în cazul său se luaseră deja decizii de instanţele obişnuite şi că erau implicate fonduri publice.

Mai mult, sectorul judiciar francez a revocat ulterior verdictul instanţei de arbitraj şi a decis ca Tapie trebuia să plătească înapoi banii, deoarece curtea de arbitraj nu ar fi fost total independentă. Unul dintre membrii curţii ar fi fost un apropiat al lui Tapie. Judecătorul respectiv şi Tapie, precum şi alte patru persoane, au fost acuzaţi de fraudă organizată sau delapidare de fonduri publice. Acest proces separat va începe în luna martie a anului următor.

Lagarde nu este acuzată că ar fi ştiut de presupusa fraudă. Dar Curtea de Justiţie a Republicii o acuză pe directoarea FBI de neglijenţă, în sensul că nu s-a pregătit şi că s-a informat într-o manieră necorespunzătoare. Aparent, Lagarde ar fi ignorat câteva indicii din partea unei agenţii care administrează activele statului francez. Această agenţie a sfătuit-o să nu recurgă la o instanţă de arbitraj. Curtea chiar a declarat că raţionamentul din spatele deciziei lui Lagarde a fost “bizar”.

În plus, avocaţii lui Lagarde, care nu a fost prezentă la anunţarea deciziei Curţii de Justiţie a Republicii, au declarat că vor să facă apel la decizia magistraţilor francezi la Curtea de Casaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe