La numai doi ani, nouă copii din zece ştiu deja să folosească tableta


Tableta a devenit deja unul dintre cele mai importante si frecvent utilizate instrumente de disciplinare a copiilor
Tableta a devenit deja unul dintre cele mai importante si frecvent utilizate instrumente de disciplinare a copiilor (Google.com)

Copiilor de acum nu le mai place să se joace cu păpuşi şi maşinuţe, dar sunt fascinaţi de noile tehnologii; atât de mult încât la vârstă de doi ani ştiu deja să folosească cu uşurinţă tabletele. Prin “tablete” facem referinţă la orice fel de tehnologie cu touchscreen (telefon mobil, iphone, tableta etc). Facem această menţiune întrucât tehnologia de tip touchscreen solicită creierul într-un mod cu totul particular şi diferit faţă de calculatoarele clasice (cu mouse şi tastatură) sau televizorul.

Conform unui studiu publicat în Archives of Disease in childhood, condus de către Deirdre Murray din cadrul Universităţii College Cork, Irlanda, copiii sunt capabili să deblocheze ecranul, să parcurgă paginile sau galeriile foto.

Studiul a fost efectuat cu ajutorul părinţilor cu copii cu vârste cuprinse între 12 şi 36 luni. Rezultatele au arătat că 87% dintre părinţi le lasă tableta copiilor lor cel puţin 15 minute pe zi şi că aproape toţi părinţii au descărcat o aplicaţie specifică pentru aceştia. Nouă din zece părinţi au raportat că fiul lor de doi ani ştie cum să parcurgă paginile de pe tabletă, să deblocheze ecranul sau să găsească melodiile pe youtube.

Tableta a devenit deja unul dintre cele mai importante şi frecvent utilizate instrumente de disciplinare a copiilor

Este tableta un inamic sau un prieten pentru copiii noştri? Care sunt efectele asupra dezvoltării creierului copiilor? Cât timp este bine să petreacă pe tabletă? Învaţă mai mult copiii folosind tableta? Acestea sunt câteva întrebări inevitabile pe care orice părinte ar trebui să şi le pună.

Părinţii oferă timp de tabletă ca recompensă, sau pedepsesc copiii interzicând utilizarea acesteia pe perioade determinate. Astfel, într-un alt raport recent al ChildWise din Marea Britanie, menţionat într-un articol publicat de BBC, se afirmă că viaţa copiilor noştri a devenit sufocată de tehnologie, tablete, laptop-uri, smartphone-uri şi jocuri video. Conform unui studiu efectuat pe 2000 de copii între 5 şi 16 ani din Marea Britanie, cele mai populare “destinaţii” sunt youtube şi jocul Minecraft. Mai mult, copiii au internalizat deja atât de mult utilizarea tehnologiei încât consideră tableta ca pe ceva personal, iar utilizarea internetului este văzută ca un drept fundamental şi nu un privilegiu. Prin urmare, “a atenta” la timpul de tabletă este un atac personal nemilos!

Acest lucru demonstrează, de fapt, cât de importantă a devenit tableta pentru copii, utilizarea acesteia ca mijloc de disciplinare chiar funcţionează (cel puţin pe termen scurt).

Dacă celor mici şi adolescenţilor nu le-ar păsa atât de mult, părinţii ar folosi alte metode. Acesta este, de fapt, un prim semnal de alarmă: tableta a devenit mult prea importantă în viaţa copiilor, surclasând alte aspecte ale relaţionării cu părinţii. Punându-se atât de mult accent pe tabletă (ca recompensă sau pedeapsă), sunt excluse alte aspecte importante ale vieţii de familie.

În era comunicării, devenim, treptat, treptat, din ce în ce mai străini pentru copiii noştri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură