La Chişinău a fost inaugurat un laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide
alte articole
Agenţii economici care vor dori să importe sau să exporte fructe şi legume vor putea testa cantitatea reziduurilor de pesticide din produsele lor în cadrul unui laborator dotat cu tehnică modernă, inaugurat joi la Chişinău.
Laboratorul este acreditat internaţional şi datorită folosirii utilajelor de ultimă generaţie permite agenţilor economici să economisească timp şi bani. De exemplu, un comerciant care vrea să exporte roşii va achita 140 de lei pentru determinarea fiecărui tip de pesticid şi va putea lua certificatul de la laborator în 2-3 zile.
Nicanor Cernauţan, director al Centrului de Carantină, Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei, a afirmat că tehnica utilizată are capacitatea de a aprecia 250 de pesticide, însă în prezent pot fi determinate doar 39.
Pentru deschiderea laboratorului, România a acordat 300.000 de euro şi urmează să mai ofere 150.000. În plus, partea română a susţinut autorităţile de la Chişinău în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei în domeniu şi instruirea specialiştilor. Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din România, a specificat că sprijinul nu se va opri aici.
Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova, a declarat că laboratorul este poarta de acces a produselor moldoveneşti pe piaţa agroalimentară a Uniunii Europene.
Ion Sula, director al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a afirmat că în baza certificatelor eliberate de laborator instituţia va decide dacă produsele pot fi exportate, reexportate sau vândute pe piaţa internă.