Kurt Volker: SUA va acorda asistenţa militară extinsă Ucrainei

Kurt Volker
Kurt Volker (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Kurt Volker, reprezentant special al Statelor Unite la negocierile cu privire la Ucraina, a afirmat într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian în 1 septembrie că “Washingtonul este pregătit să extindă livrările de arme în Ucraina pentru a întări forţele de apărare maritimă şi aeriană ale ţării în faţa sprijinului acordat separatiştilor din estul [Ucrainei] de către Rusia”. Potrivit lui Volker, administraţia preşedintelui american Donald Trump este “în mod absolut” pregătită să continue să furnizeze arme letale forţelor ucrainene şi să nu se limiteze doar la rachetele anti-tanc pe care le-a trimis Kievului în luna aprilie, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge

“Ei au nevoie de asistenţă letală”, a subliniat Volker.

Volker a explicat că Ucraina “trebuie să îşi reconstruiască Marina şi are o capabilitate aeriană foarte limitată, de asemenea. Cred că trebuie să ne focusăm pe apărarea aeriană”, a adăugat el.

Diplomatul american consideră că Ucraina are nevoie de drone, sisteme de radar anti-baterie şi sisteme împotriva lunetiştilor. Problema achiziţionării de arme letale a fost discutată la cel mai înalt nivel.

Legea privind autorizarea în domeniul apărării naţionale pentru anul fiscal 2019 a alocat 250 milioane de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei, inclusiv arme letale. SUA a livrat Kievului sisteme Javelin de rachete anti-tanc, dar de această dată Volker s-a referit la un acord mult mai amplu. Fostul preşedinte american Barack Obama nu a fost convins că înarmarea Ucrainei cu arme letale defensive ar fi fost o decizie corectă, luând în considerare corupţia răspândită. Dar acea politică s-a schimbat în timpul preşedintelui Donald Trump care, printre altele, a aprobat livrările de rachete anti-tanc în decembrie 2017.

Ucraina a cerut în mod oficial Statelor Unite sisteme de apărare aeriană. Potrivit lui Valeri Cealîi, ambasadorul Ucrainei în SUA, armata ucraineană doreşte să cumpere cel puţin trei sisteme de apărare aeriană. Valoarea contractului ar depăşi 2 miliarde de dolari (adică, aproximativ 750 milioane de dolari per bucată). Sistemul în cauză nu a fost specificat, dar se crede în general că ar fi vorba de sistemul american Patriot.

Declaraţia lui Volker a fost făcută pe fondul unor tensiuni ridicate privind Marea Azov, la care are acces în mod legal Ucraina şi Rusia. Marea Azov este conectată de Marea Neagră prin Strâmtoarea Kerci. A avut loc o amplificare a retoricii şi au fost plasate sub arest unele nave, această dispută teritorială transformând zona într-un punct fierbinte. Rusia a criticat SUA pentru că susţine Ucraina, care încalcă dreptul internaţional în regiune. Potrivit tratatului semnat în 2003, Marea Azov este o zonă controlată în comun, pe care ambele ţări o pot utiliza liber.

Armata americană conduce deja un centru de operaţiuni maritime localizat în interiorul bazei maritime ucrainene din Oceakov. Acesta este un centru de comandă şi control care are rolul de a furniza sprijin maritim flexibil în cadrul gamei depline de operaţiuni militare. Sute de instructori militari americani şi canadieni sunt implicaţi în pregătirea personalului ucrainean la poligonul de trageri Iavorov.

NATO a acordat Ucrainei statutul de ţară aspirantă la alianţa militară occidentală – un pas care este provocator în mod deschis faţă de Rusia. Macedonia, Georgia şi Bosnia-Herţegovina sunt de asemenea naţiuni aspirante. Anul trecut, Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluţie care recunoaşte obţinerea statutului de membru cu drepturi depline în NATO ca fiind un obiectiv al politicii externe a ţării. În 2008, NATO a acceptat ca Ucraina, împreună cu Georgia, să devină membru cu drepturi depline. În martie 2018, Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au anunţat formarea unei alianţe care se opune Rusiei.

SUA este pe cale să ofere asistenţă militară substanţială unei ţări cu o economie deficitară, cu reforme care au şchiopătat, cu o democraţie care este sub semnul întrebării şi o corupţie răspândită, potrivit Zero Hedge. Astfel, există riscul ca acele arme să ajungă în tabere opuse şi să fie folosite împotriva armatei americane în altă parte în afara Europei. Departamentul de Stat american a publicat un raport în acest an în care a criticat situaţia drepturilor omului din Ucraina. Comisarul ONU pentru drepturile omului susţine aceeaşi teorie. La fel şi observatori ai drepturilor omului din întreaga lume.

Livrarea de noi arme Ucrainei este provocatoare şi ar putea avea unele consecinţe negative. De exemplu, susţine Zero Hedge, Rusia ar putea furniza republicilor autoproclamate din estul Ucrainei – Doneţk şi Lugansk – sisteme de arme moderne în cantităţi suficiente pentru a descuraja orice acţiune militară a Kievului. Din moment ce acordurile de pace de la Minsk nu mai sunt funcţionale şi nu pot impune conformarea, Moscova ar putea recunoaşte cele două aşa zise republici ca fiind state independente care sunt eligibile pentru acorduri de cooperare militară, care ar putea include staţionarea de baze militare pe teritoriul lor. Cu alte cuvinte, dacă SUA va călca linia roşie, Rusia va acţionă în conformitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe