Macron îl acuză pe Putin că “visează” să destrame UE. Kremlinul respinge afirmaţia

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Jack Taylor / Getty Images)

Kremlinul a respins afirmaţiile făcute de preşedintele francez Emmanuel Macron potrivit cărora omologul său rus Vladimir Putin “vizează” să destrame Uniunea Europeană.

Comentariul de luni al purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a survenit după ce liderul francez a declarat în weekend, într-un interviu la canalul de televiziune suedez SVT, că îl respectă pe Putin şi doreşte să lucreze cu acesta, în ciuda presupuselor sale planuri malefice cu privire la UE, precizează RFE/RL.

“Îl respect pe Vladimir Putin şi eu sunt unul dintre liderii care spun că trebuie să construim cu Rusia o nouă arhitectură privind securitatea şi apărarea – trebuie să avem această discuţie cu Rusia. Însă visul lui Vladimir Putin este destrămarea Uniunii Europene”, a afirmat Macron pentru SVT.

Peskov a negat orice fel de intenţii ostile faţă de Europa. “Este în interesul nostru ca UE să fie prosperă şi stabilă. Preşedintele Putin a clarificat această abordare în mai multe ocazii şi nu există niciun plan de a o schimba”, a declarat Peskov jurnaliştilor în Moscova.

Macron şi Putin s-au întâlnit ultima dată în timpul Cupei Mondiale de Fotbal din Rusia în această vară, când Franţa a câştigat turneul.

Peskov a repetat poziţia Kremlinului că deteriorarea semnificativă a relaţiilor dintre Moscova şi Occident în ultimii ani, în special de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, este rezultatul sancţiunilor impuse împotriva Rusiei şi a altor tensiuni alimentate de Occident.

“În ceea ce priveşte relaţia lui Putin cu UE, din nefericire trebuie să susţinem că nu este vina Rusiei dacă aceasta este mai degrabă rece”, a precizat Peskov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe